*Nettavisen* Nyheter.

Boligsalg ender ofte i krangel

Regjeringen skal på nytt vurdere om det skal bli obligatorisk med tilstandsrapporter ved boligsalg.

25.04.07 11:02

Det er klart for en ny runde i spørsmålet om tekniske tilstandsrapporter skal bli obligatoriske, eller om de fortsatt skal være frivillige. Et nytt lovutvalg skal nå oppnevnes av regjeringen.

Tryggere å kjøpe
- Konfliktnivået i det norske boligmarkedet er høyt. Den overordnete målsettingen for utvalget er å gjøre det tryggere å kjøpe og selge bolig, sier seniorrådgiver Egil Rokhaug i Barne- og likestillingsdepartementet til nyhetsbyrået Newswire.

Nesten hvert femte boligsalg ender i krangel fordi kjøperen mener boligen er i dårligere stand enn selgeren opplyste om. Mange steder i landet er det vanlig å selge boligen kun med låne- og verditakst, det vil si at det ikke er foretatt en grundig teknisk vurdering.

- Vi mener at det bør bli en lovbestemt plikt for selger å legge fram en grundig teknisk vurdering av boligen før salg. Låne- og verditakst er ikke egnet til å fortelle om tilstanden til boligen, sier underdirektør Vidar Holm i Forbrukerrådet.

Positiv til løsning
Spørsmålet om tilstandsrapporten bør bli obligatorisk, har vært oppe før. Da det regjeringsoppnevnte Boligtakstutvalget la fram sin sluttrapport for halvannet år siden, gikk det inn for påbud.

Utvalget fikk gjennomslag for at den omstridte bruken av begrepet boligareal skal byttes ut med bruksareal, men det skjedde ikke noe mer med forslaget om tilstandsrapport.

- Siden alle berørte grupper har signalisert at de ønsker en slik lovhjemling, regner jeg med at klimaet er blitt gunstigere for at vi skal få til dette denne gangen, sier Holm.

Les mer om eiendom og bolig her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.