*Nettavisen* Nyheter.

Børsfallet kan gi boligsmell

Ekspertene har nok en dårlig nyhet til norske boligeiere.

11.09.08 10:29

I forrige uke falt hovedindeksen på Oslo Børs over ti prosent, og bare tirsdag falt den ytterligere drøye fem prosent. Onsdag kjørte investorene berg og dalbane.

Aksjemarkedet har fått en kraftig rystelse, og både store og små investorer har sett verdiene sine skrumpe betraktelig på papiret.

NY TJENESTE:
Sjekk om du kan spare minst 5000 på lånet

Påvirker boligmarkedet
I et allerede vanskelig boligmarked kan børsfallet være med på å gjøre bildet enda dystrere for boligselgere.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Det er helt åpenbart at børsfallet forsterker det negative bildet i boligmarkedet, sier partner Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret til Nettavisen.

Han mener den kraftige børsnedturen ikke direkte påvirker boligmarkedet, men at den har en psykologisk effekt.

- Hvis den negative utviklingen fortsetter vil det ikke ta lang tid før det viser seg i boligmarkedet. Da vil vi se klare tegn til dette utover høsten, tror Øye.

Bakenforliggende årsaker
Han påpeker at det ikke er børsfallet i seg selv som da vil trekke ned boligmarkedet, men derimot de bakenforliggende faktorene som at hele økonomien har fått seg en knekk.

Hvis den negative utviklingen fortsetter vil det ikke ta lang tid før det viser seg i boligmarkedet.

Les flere artikler på Nettavisen.no/Bolig:

Her er det lettest å selge

Se Spetalens nye superhus

Her bor boligtaperne

- Vi må se en varig nedgang på børsene og at nervøsiteten som vises i dag har sin årsak i reelle endringer i økonomien. Enn så lenge er norsk økonomi bunnsolid, sier Øye.

Må se en langvarig nedtur
Han får støtte av professor ved Institutt for samfunnsøkonomi på Norges handelshøyskole (NHH) Ola Grytten.

- Jeg tror hovedindeksen må være på det nivået vi ser nå (rundt 350-360 poeng red.anm.), eller til og med under 300 poeng, over lengre tid, kanskje i så lenge som flere måneder eller til og med opp i mot et halvt år før det får ytterligere direkte effekt på boligmarkedet, sier han til Nettavisen.

Følg kursutviklingen på Oslo Børs hos NA24.

- Det er i hovedsak andre faktorer enn børsen som påvirker boligmarkedet og gjør at det har en negativ trend nå. Problemene både på børsen og boligmarkedet skyldes nok imidlertid at begge to har vært betydelig overpriset og at vi blant annet derfor har fått finansiell uro, mener Grytten.

Kan få direkte konsekvenser
Grytten trekker frem flere elementer som gjør at en vedvarende børsnedtur kan få direkte konsekvenser for boligmarkedet.

- Usikkerheten i markedet og de negative forventningene vil kunne føre til lengre omsetningstider for boliger. I neste omgang kan dette slå ut i lavere priser, mener han.

Les også: Her tar det kortest og lengst tid å selge bolig

Klikk på bildet for å forstørre.

Dårlig likviditet
Professoren peker også på det faktum at folks likviditet, det vil si tilgjengelige penger, vil reduseres dersom børsen faller mye og langvarig.

- Det vil i så fall føre til at mange folk taper mye penger og dermed får dårligere råd til å kjøpe seg bolig. Da vil boligprisene falle, sier Grytten.

Et annet problem kan bli bankenes evne og vilje til å låne ut penger. Et presset marked med dårlig likviditet kan snøre igjen sekken for prisoppgang i boligmarkedet.

Hvis folk får låne mindre penger vil det legge en demper på prisveksten.

- Hvis folk får låne mindre penger vil det naturlig nok legge en demper på prisveksten, sier Grytten.

Han nevner også faren for at folk har lånefinansiert kjøp av aksjer, og at de kan komme til å måtte tvangsselge boligene sine for å innfri aksjelånene hvis aksjene blir mindre verdt.

Tror på videre prisnedgang
Selv tror han at boligprisene uavhengig av børsen kommer til å falle mer enn de har gjort så langt.

- Jeg vet ikke hvor mye, men har gjort meg opp noen tanker. Derimot vil jeg ikke tallfeste dette, sier Grytten.

Han kommer likevel med noen beroligende ord til nervøse boligselgere.

Folk må bare slappe av og ta det med ro. Dette går til slutt over.

- Den situasjonen vi ser på børsen nå vil ikke sette seg noe særlig direkte i boligmarkedet dersom aksjekursene går raskt opp igjen. Folk må bare slappe av og ta det med ro. Dette går til slutt over, tror Grytten.

NY TJENESTE:
Sjekk om du kan spare minst 5000 på lånet

Dårlige tider gir lavere rente
Til slutt kan det også være verdt å minne om at Norges Bank overvåker markedet med falkeblikk og bruker sitt velkjente rentevirkemiddel for å påvirke økonomien.

I de gode tidene vi har opplevd de siste årene har renten blitt skrudd mye opp for å kontrollere den økonomiske festen. Ved en eventuell langvarig nedgangstid vil vi oppleve at sentralbanken setter ned renten for å dempe bakrusen.

- Dårligere tider vil føre det lavere rente, og det vil som kjent være positivt for boligmarkedet, avslutter Prognosesenterets Bjørn Erik Øye.

Nyhetsvarsel på mobilen:
Prøv GRATIS i en hel måned

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag