*Nettavisen* Nyheter.

Brannfarlige boliger

Brannsikkerheten i landets omsorgsboliger er urovekkende dårlig.

En undersøkelse Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) foretok tidligere i år viser at 47 prosent av kommunene har omsorgsboliger med dårlig brannsikkerhet. Undersøkelsen baserer seg på et spørreskjema som ble sendt ut til kommunene i februar 2005. 297 av landets 433 kommuner svarte på spørreskjemaet. Disse kommunene utgjør 81 prosent av befolkningen.

Bedring i forhold til 2003
Dette er en bedring i forhold til undersøkelsen fra 2003, hvor 79 prosent av de kartlagte boligene hadde utilfredsstillende brannsikkerhet.

- Det er gjort en god jobb i mange kommuner siden den gang, men det er fortsatt behov for fokus på brannsikkerheten i boliger for pleie- og omsorgstrengende, sier avdelingsdirektør Terje Olav Austerheim i DSB.

Prioriteres ikke
Undersøkelsen viser også at hele 72 prosent av boligene med dårlig brannsikkerhet ikke har iverksatt en tiltaksplan for å rette på forholdene. Men nesten 80 prosent av disse kommunene har planer om å gjøre det. Ifølge DSB tolkes dette som at de fleste kommunene synes det er viktig med en plan for å bedre brannsikkerheten i omsorgsboliger, men at det er vanskelig å prioritere dette arbeidet.

Tiltaksplan
Brannsikkerhet i omsorgsboliger er bygningseiers ansvar. Samtidig har tre kommunale etater et felles oppfølgingsansvar. Representanter fra fra DSB, Sosial og helsedirektoratet, Statens bygningstekniske etat og Husbanken har utarbeidet en helhetlig plan for å sørge for en bedring av brannsikkerheten. Fokus rettes mot opplæring i brannvern for ansatte i Sosial- og helseetaten, brannøvelser, og tilsyn.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.