Det koster deg 100.000 kr å skifte bolig

I snitt må Oslo-folk ut med 100.000 kroner for å bytte bolig. I fjor brukte vi nesten tre milliarder kroner i utgifter på å kjøpe og selge bolig

Samtidig som boligprisene stiger, øker også utgiftene til takstmann, megler, annonsering, tinglysning, dokumentavgift, grunnbokutskrift og kartskisser, skriver Aftenposten.

Tall fra Kredittilsynet, eiendomsmeglere og Huseiernes Landsforbund viser at Oslo-folk i fjor brukte 2,6 milliarder kroner på å bytte bolig. Selve prisen på boligen er ikke med i dette tallet.

I overkant av én milliard kroner gikk til eiendomsmeglere og advokater. Å annonsere bolig koster for de fleste opp mot 20.000 kroner.

50 prosent av alle Oslo-boliger er selveide. I løpet av fjoråret dro staten inn rundt 750 millioner kroner i dokumentavgift, en avgift som utgjøre 2,5 prosent av kjøpesummen.

I 2003 skiftet nesten 27.000 boliger eier. Beregningene Aftenposten har gjort, viser at både kjøp og salg for de fleste koster i overkant av 50.000 kroner. For alle som bytter bolig, vil prisen dermed bli rundt 100.000 når alle utgifter tas med.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.