*Nettavisen* Nyheter.

Dette må du gi fra deg når du selger boligen

Når du selger boligen din er det flere gjenstander kjøper kan kreve å få med. Sjekk listen.

24.09.08 09:30

Du har fått tilslaget på drømmeboligen med det flotte badekaret, parabol, fastmonterte taklamper og flaggstang, men når du kommer for å overta boligen er både dette og andre ting fjernet av selger.

Har selger lov til dette?

- Dette er et spørsmål som jeg har fått på tre av fire visninger opp gjennom årene, sier leder av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eie Eiendomsmegling Christian Dreyer til Nettavisen.

Derfor har NEF utarbeidet en felles bransjenorm over hvilke gjenstander som skal følge med boligen du har kjøpt.

Se hele listen nederst i artikkelen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: NEF (Norges Eiendomsmeglerforbund, NEF)

Lamper er populært
Spesielt lamper kan være et problemområde.

- Hvis lampene er fastmontert i taket på for eksempel skinner som etterlater seg merker hvis man fjerner dem, så skal lampene følge med boligen. Er lampene skrudd fast rett i taket er det mer i gråsonen. Selger vil kunne hevde at lampen egentlig er løs, men at den må borres fast for å sitte, sier Dreyer.

Klikk på bildet for å forstørre.

Selger erstatningspliktig
Tilsvarende kan det oppstå krangler omkring heldekkende tepper, varmekilder, tv-antenner, baderomsinnredning, markiser, persienner, hvitevarer og brannutstyr.

- Hvis det viser seg at selger har fjernet noe som kjøper har vært berettiget til å få med på kjøpet, så må selger enten rette opp feilen eller erstatte tilbehøret. Her er selger ansvarlig på samme måte som med alle andre mangler, sier Dreyer.

Slik unngår du vanskelige situasjoner
Det finnes et enkelt tips for å unngå å havne i kinkige situasjoner.

- Avtal så mye som mulig på forhånd. De nevnte reglene kan nemlig omgås dersom man tar forbehold i salgsoppgaven, sier Dreyer.

Avtal så mye som mulig på forhånd.

Klarere regler
En oversikt fra Norwegian Claims Link AS, som behandler klagesaker der det er tegnet eierskifteforsikring, bekrefter at løsøre og tilbehør skaper konflikter. Det skriver det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

- De fleste saker avgjøres før de kommer til oss, men vi behandler 150 til 300 saker i året. Antallet har gått noe ned de siste årene, trolig på grunn av klarere regler og bedre informasjon fra meglerne, sier leder for skadeavdelingen i Norwegian Claims Link Bård Sæther.

Fjernet 19 panelovner
Han kan fortelle at selgere av og til fjerner de utroligste ting før overtakelse.

I ett tilfelle skrudde selger ned 19 panelovner og nektet å gi dem tilbake.

- I ett tilfelle skrudde selger ned 19 panelovner og nektet å gi dem tilbake. En annen fjernet et fastmontert speil som han mente var personlig. Å demontere parabolantennen er det også noen som forsøker seg på, sier Sæther.

Også i Eie Eiendomsmegling har de erfaring med gniene selgere.

- Vi har opplevd at selger har rullet med seg vegg til vegg-tepper, skrudd ned veggfaste skap på badet og tatt med seg doble vinduer. Sånt er frustrerende for en ny eier, sier fagansvarlig Magne Blindheim i Eie Eiendomsmegling til Newswire.

Gjenstander med affeksjonsverdi
Christian Dreyer gir likevel selger rett til å ta med seg personlige gjenstander.

- Hvis en gjenstand har stor affeksjonsverdi bør den kunne tas med selv om den er fastmontert. Men da skal den i utgangspunktet erstattes av en tilsvarende gjenstand, sier han til Nettavisen.

Les flere artikler fra Nettavisen.no/Bolig:

Denne eneboligen får du gratis

Boligeierens desperate triks

Krevde 70 millioner og forsvant

NEFs liste over medfølgende løsøre
NEF har utarbeidet en liste over løsøre som alltid skal følge eiendommen, så fremt dette var synlig ved kjøpers besiktigelse og annet ikke er avtalt. Hvis selgeren ønsker å unnta noen av de nevnte gjenstandene fra handelen, bør dette gå klart frem av salgsoppgaven.

Dette er:

1.HELDEKNINGSTEPPER, uansett festemåte

2.VARMEKILDER: Ovner, kaminer og panelovner, uansett festemåte. Varmeovner på hjul medfølger likevel ikke. Dersom beboelsesrom mangler oppvarming, skal dette fremgå av salgsoppgaven

3.TV-ANTENNER og fellesanlegg for TV, herunder parabolantenner (dersom tuneren ikke følger med må dette særskilt angis i salgsoppgaven). Veggmontert TV/flatskjerm med tilhørende festeanordning følger ikke med

4.BADEROMSINNREDNING: Badekar, dusjkabinett, speil, hyller, håndkle- og glassholdere samt såkalt baderomsinnredning, herunder overskap

5.SPEILFLISER uansett festemåte

6.SKAP: Garderobeskap, kjøkkeninnredning etc, selv om disse er løse. Vitrineskap, skjenk og lignende som ikke er en del av innredningen, følger ikke med

Klikk på bildet for å forstørre.

7.MARKISER, PERSIENNER OG GARDINOPPHENG

8.INTEGRERTE HVITEVARER

9.AVTREKKSVIFTER av alle slag

10. ARMATUR: Kupler, lysstoffarmatur, fastmonterte "spotlights", oppheng, skinner samt utelys og hagebelysning

11. BOLIGALARM (der denne er knyttet til en avtale forutsettes det at avtalen kan overdras til kjøper)

12. UTVENDIGE SØPPELKASSER og eventuelt holder til disse

13. POSTKASSE

14. PLANTER, BUSKER OG TRÆR som er plantet på tomten eller i fastmonterte kasser og lignende

15. FLAGGSTANG og fastmontert TØRKESTATIV

16. OLJE-/PARAFINFAT. Eventuell beholdning av parafin/fyringsolje avregnes direkte mellom partene per overtakelsesdato

17. STIGE: Brannstige og lignende der dette er påbudt, jf kapittel 2 i Forskrift om brannforebyggende tiltak. Feiestige der dette er påbudt, jf kapittel 2 i Forskrift om brannforebyggende tiltak

18. BRANNSLUKNINGSAPPARAT/BRANNSLANGE og RØYKVARSLER er påbudt, jf Lov om brann- og eksplosjonsvern § 6, 1. ledd. Det er hjemmelshavers og brukers plikt å se til at utstyret forefinnes på enhver eiendom. Hvis annet ikke er uttrykkelig avtalt, skal dette derfor følge med ved salg av eiendom

Har du noen opplevelser med ting som er fjernet fra boligen du har kjøpt? Tips oss på mail!

Er det noe på listen over som overrasker deg? Kommenter under.

NY TJENESTE:
Nettavisen kutter boliglånet ditt (gratis)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.