*Nettavisen* Nyheter.

Dette må du sjekke på hyttevisningen

Vær ekstra nøye på visninger av hytter og fritidshus. Kravene er ikke de samme som for vanlige boliger.

04.03.08 09:06

Skal du kjøpe deg hytte eller leilighet i fjellet? Da bør du være ekstra nøye når du er på visning. Kravene til fritidsboliger er nemlig ikke så strenge som for eneboliger.

- Mange er ikke klar over at forskriftene for eneboliger og fritidsboliger ikke er de samme, forteller Espen Eliassen til Vi i villa.

Han er megler og daglig leder ved Terra Eiendomsmegling i Hemsedal, et meglerkontor som selger både hytter og fritidsleiligheter.

- Det er stor forskjell mellom kvaliteten på leiligheter og hytter. Hytter som er noen år gamle kan ha langt dårligere standard enn man er vant til fra eneboliger. Du skal være klar over at på hytter kan det ha vært mange ufaglærte innom og gjort jobber på bygget, sier Eliassen.

Still spørsmål!

Du bør gjøre en skikkelig «research» på hytta før du legger inn bud.

- Sett deg godt inn i eiendommen før visning. Hvis du ikke er kyndig selv, ta gjerne med en som har peiling på bygg når du skal se på hytta, sier Eliassen.

Anne Marie Kollhus, som jobber ved Terra Eiendomsmeglings kontor i Nesbyen, synes det er bra at potensielle kjøpere er nysgjerrige på visningen.

- Still alle spørsmål du måtte ha om både hytta og stedet. Bruk lokale meglere, for de kan stedet, og ofte kjenner de historien til hyttene de selger, og kan si noe om hvem som har jobbet med dem.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Vi i villa/Terra Eiendomsmegling)

Bruk øynene!

Kolhus mener du kan få en rask indikasjon på tilstanden til hytta ved å bruke øynene grundig.

- Det første jeg ser etter på hytter er om linjene er rette. Det sier noe om det er setningsskader på bygget. Er det sprekker i pipa? Fuktmerker og innsig oppunder taket? Er det antydning til råteskader rundt sluk og kjøkkenbenk? Dette er i så fall ting du bør forhøre deg nærmere om, sier hun.

Ikke alle er like grundige med undersøkelsene, og en del hopper like godt over hele visningen.

- Vi opplever ofte at folk byr på fritidseiendommer usett, forteller Espen Eliassen.

Ikke kjøp usett!

Han fraråder på det sterkeste slike kjøp, og anbefaler potensielle hyttekjøpere å sette seg godt inn i eiendommen de vurderer å legge inn bud på.

- Vi anbefaler ikke å kjøpe usett. Man ender ofte opp med en problemer, og kanskje sak i etterkant, sier han.

I utgangspunktet har du fem års reklamasjonsfrist ved kjøp av hytte eller fritidsleilighet, akkurat som ved kjøp av bolig. Men har du unnlatt å undersøke eiendommen før handelen er gjennomført, risikerer du å få avslag på eventuelle krav du måtte stille senere.

- Det er ikke bare selger som har opplysningsplikt, kjøper har også undersøkelsesplikt. Kommer tvisten for retten, har du svekket din egen sak betydelig dersom du har kjøpt usett, advarer Eliassen.

Les mer i Vi i villa:

Slik klager du på boligkjøpet

Slik leser du takstskjemaet

Kjøpt som den er

De dyreste gjør-det-selv tabbene

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.