Gå til sidens hovedinnhold

- Boligprisene skal opp

- Vinner Merkel valget i Tyskland så skal prisene opp over fem prosent før jul.

I helgen var det over 1300 boligvisninger på landsbasis, ifølge Finn.no, og aktiviteten de kommende ukene vil gi en indikator for hva vi kan vente oss i boligmarkedet denne høsten.

Kjendismegler Miguel Sørholt i Privatmegleren er optimist på vegne av boligprisene.

- Boligprisene skal opp. Norsk økonomi går så det griner og det er et sterkt press opp på prisene i storebyene som Oslo og Stavanger, sier Sørholt til Nettavisen NA24.

- Hvor mye skal det opp?

- Vinner Merkel valget i Tyskland, så skal prisene opp over fem prosent før jul, sier Sørholt.

Merkel avgjør
Han merker imidlertid at det er litt mindre betalingsvilje blant folk, og det er derfor viktig å gå ut med riktig pris i markedet.

- Gjør man det får man solgt. Har man ikke riktig pris, kan man få problemer med å selge fordi kjøperne er kresne og svært bevisst på hva de vil ha, sier Sørholt

Etter det som kan omtales som høstens første offisielle visningshelg er den rutinerte eiendomsmekleren godt fornøyd med aktiviteten i boligmarkedet, og det til tross for at temperaturen ikke er brennhet.

- Boligmarkedet er inne i den fasen den skal være etter et lengre avbrekk. Det vil ta cirka tre uker før det er opp på det nivået det var før ferien, men etter lange avbrekk, som jul-, påske- og sommerferier, tar det tid å bygge opp aktiviteten igjen, sier Sørholt optimistisk. - Jeg tror aktiviteten vil være oppe å stå for fullt fra neste helg. Folk er tørste på å kjøpe.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- En trend vi kommer til å se
Selv om megleren ikke har tro på en sprekkferdig boligboble, mener Sørholt at boligens fasiliteter i større grad enn tidligere vil bidra til å gjøre eiendommen mer attraktiv for potensielle kjøpere.

- Boligens fasiliteter blir mer verdifulle, og dette er en trend vi kommer til å se fremover, sier han.

- Folk vil bli, i enda høyere grad enn nå, villig til å betale mer for beliggenhet, for spesifikke adresser innenfor et visst område, skolekrets, solforhold og ikke minst - det viktigste av det viktigste; avstanden til dagliglivet, fortsetter megleren, som legger til at tidsklemme er en viktig bidragsyter til folks betalingsvillighet.

- Folk flest sliter med time bankruptcy (tidskonkurs), og folk har mer penger enn de har tid. Vi er inne i et marked hvor folk kjøper så lenge prisen er riktig, og vi ser en tendens til at folk gjerne betaler mer for riktig eiendom enn å kjøpe noe som ikke er riktig i forhold til deres behov.

- Prisene vil fortsette å stige
Til tross for de gode utsiktene fra Sørholt, viser tall fra Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF) og Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) at prisen på boliger var 2,1 prosent lavere i juli sammenlignet med juni. Korrigert for sesongvariasjoner er den negative veksten på 1,2 prosent.

- Vi tror ikke det vil bli noen prisfall på boliger i overskuelig fremtid. I så fall må det komme dårlige tider, men de siste prognosene fra norsk økonomi tyder ikke på at vi får noen konjunkturnedgang, sier Kjell Senneset, ved Prognosesenteret, til Nettavisen NA24.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Senneset mener også at prisene på boliger i enkelte markeder kan fortsette å stige.

- Prisen på nye boliger er så høy at en vanlig familie ikke har råd til investere i slike objekter. Det betyr at de må ut på bruktmarkedet, og dette kan føre til ytterligere press i dette markedet, sier han.

- Kan prisen på boliger fortsette å stige?

- Ja, prisene i dette markedet vil fortsette å stige, bekrefter sjeføkonomen, men legger til at prisveksten vil bli lavere enn det man har sett de siste årene.

- Prisveksten på boliger vil gå ned og sammenfalle med lønnsveksten, og dette er noe vi har sagt i lengre tid. Det har tatt litt lengre tid enn først antatt, men nå ser det ut til at dette blir tilfelle, sier han.

- Boligmarkedet er veldig usikkert akkurat nå
Til tross for utsikter for avkastning på boliginvesteringen advarer sjeføkonomen mot å investere i bolig i den tro at man skal tjene raske penger.

- Boligmarkedet er ikke det rette stedet å investere nå; om man vil tjene raske penger. Ser man på lang sikt kan det lønne seg å investere, men da snakker vi om de som kan vente i 15 til 20 år på avkastningen, sier Senneset.

Han forteller videre at nybygg er mer utsatt for prisnedgang, da prisforskjellen på gamle og nye objekter er stor.

- Boligmarkedet er veldig usikkert akkurat nå, og hadde jeg hatt penger til overs hadde jeg ikke puttet de i boligmarkedet.

- Utflatning i boligprisene
Sverre Tandberg, partner og daglig leder i Aktiv Eiendom, deler Sørholts oppfatning.

- Mitt inntrykk er at om man har et godt objekt, med en bra plassering, så selger det, sier han, til Nettavisen NA24.

Han avviser at vi er vitne til en boligboble på bristepunktet, men uttrykker imidlertid en noe mer negativ holdning til prisutviklingen enn Sørholt og Senneset.

- Bykjernen i Oslo kan tåle en korreksjon. Her koker det, og selv om jeg ikke har tro på noe fall i prisene så må man ha øynene åpne for en korreksjon i markedet. Jeg tror det vil bli en utflating av boligprisene, men jeg mener dette er noe vi fint kan leve med.

Han understreker imidlertid at det ikke er noen grunn til panikk, om man har planer om å selge bolig i nærmeste fremtid.

- Det er egentlig ikke grunn til å stresse med å legge ut boligen for salg. Når en kunde spør meg om når det lønner seg å selge så pleier jeg å fortelle hvordan markedet er akkurat nå, og at om man selger og kjøper i samme marked så har det ikke så mye å si når man selger, sier Tandberg, som oppfordrer boligkjøpere til å investere i objekter som gjør at de kan tåle økonomiske variasjoner i markedet, som for eksempel renteoppgang.

- Betydelig sprik
Tandberg beskriver den bakenforliggende visningshelgen som god - dog variert.

- Det har vært litt variasjoner på de objektene vi har hatt ute; noen var ordentlig godt besøkt, mens andre ikke fullt så godt uten at vi blir veldig kloke på hvorfor noen hadde mindre trykk enn andre, sier han.

- Vi hadde ett objekt til 3 millioner som gikk 100.000 kroner over takst, så det er ikke spesielt mye, men vi hadde ett objekt til 2,6 millioner som gikk for 3 millioner og det er bra. Men det er et betydelig sprik i hvor mye objektene går over takts, og derfor sitter vi ikke igjen med en helt klar følelse over hvordan markedet blir utover. Men vi vet nok mer etter neste helg, fortsetter han.

Reklame

Bestselger: Slik får du kajakk til en tidel av vanlig pris

Kommentarer til denne saken