*Nettavisen* Nyheter.

Eksklusiv gruppe får landets billigste lån

Foto: Paul Weaver (Paul Weaver - Nettavisen)

Landets billigste boliglån er kun tilgjengelig for de som kjøper miljøvennlig.

10.05.11 21:28

Cultura Sparebank holder stand på NA24s boliglånsoversikt. For tredje gang i 2011 troner banken helt på topp på vår oversikt over landets billigste boliglån med utgangspunkt i opplysninger på Finansportalen.

En effektiv rente på 3,15 prosent gir førsteplass på oversikt over standard boliglån med sikkerhet innen 60 prosent (60 prosent belåning). Din Bank, Storebrand Bank, Obos og Nordea tar de neste plassene med en effektiv rente på mellom 3,20 og 3,24 prosent.

Aberet med tilbudet til Cultura Sparebank er at det kun gis til kjøp av spesielle miljøboliger. Banken gir lån til såkalte Shelterhus og til svanemerkede hus. Det er også mulig å få lån til å kjøpe aktiv- og passivhus.

Les mer om tilbudet til Cultura Sparebank her.

Topper begge sikkerhetsklasser
Ser vi på lån med sikkerhet innen 90 prosent (90 prosent belåning) troner Cultura Sparebank igjen på topp med en effektiv rente på 3,36 prosent. KLP Banken, Sparebank 1 Modum, Indre Sogn Sparebank og Nordea tar de neste plassene med en effektiv rente på mellom 3,56 og 4,06 prosent.

- Vi har merket en økt pågang av henvendelser etter topplasseringen på finansportalen, men mange har ikke fått med seg at det må være spesielle miljøkvaliteter ved prosjektet for å oppnå den gunstige renten, medgir informasjons- og IT-ansvarlig Jannike Østervold i Cultura Sparebank overfor NA24.

Økende interesse for miljøboliger
Hun forteller at interessen for banken, som fokuserer spesielt på etikk og miljø, har økt jevnt etter finanskrisen.

- Vi er en liten uavhengig sparebank med 17 ansatte og forvalter rundt 470 millioner fra vårt kontor i Oslo. Foreløpig ikke så imponerende i størrelse kanskje, men vi tror at vår måte å drive bank på, der pengene styres dit hvor de gir god samfunnsnytte og ikke til luftige finansoperasjoner, vil være grunnlaget for fremtidens bærekraftige bankvirksomhet, sier Østervold.

Billigste førstehjemslån
I dagens boliglånsbarometer tar vi også med en oversikt over landets billigste førstehjemslån.

Innen de to nevnte sikkerhetsklassene (90% og 60%) topper Sparebank 1 Lom og Skjåk med en effektiv rente på 3,18 prosent. Aberet med Sparebank 1 Lom og Skjåk er at den kun gir lån til innbyggere i lokalregionen.

Billigste landsdekkende bank på førstehjemslån med sikkerhet innen 90 prosent er Sparebanken Hedmark, Dnb Nor, Sparebank 1 Nøtterøy og Nordea, alle med en effektiv rente på 3,15 prosent.

For unge med stor egenkapital er Storbrand Bank billigst akkurat nå. Banken yter et førstehjemslån med effektiv rente på 3,20 prosent for lån med sikkerhet innen 60 prosent.

Klikk på bildet for å forstørre.

Alle tall gjelder et boliglån på to millioner kroner, flytende rente og 25 års nedbetalingstid.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.