*Nettavisen* Nyheter.

Erik Solheims rådgiver ga megler hakeslepp

Foto: (Finn)

Departementstopp kjøpte forfallent gårdsbruk til flere ganger takst.

21.01.12 15:28

Landstedet på Mylla er en av de fineste fritidseiendommene i marka nord for hovedstaden.

Bolighandel1: Selg uten megler

Det var seniorrådgiver Inger Johanne Wiese i Miljøverndepartmentet som til slutt sikret seg den flotte eiendommen på 64 mål.

Og det var ikke småtteri hun måtte ut med for det gamle gårdsbruket med brunt våningshus og rødmalt låve.

Taksten var 2,9 millioner, men Wiese måtte bla opp nesten det firedobbelte - 11,2 millioner kroner. Så stor var interessen for eiendommen.

- Galskap
Dette salget vekket mye oppmerksomhet og fikk flere til å reagere.

- Dette er galskap, sa megler Kenneth Simonsen i EiendomsMegler1 på Ringerike til Dagens Næringsliv.

Også takstmannen ble overrasket.

- Eiendommen har rett og slett gått ut på dato. Standarden hører hjemme på 70-tallet. Bygningsmassen er rett og slett forfallen. Det er store summer som må til for at eiendommen skal bli attraktiv. Bygningene er ikke engang objekt for renovering, sa Ole Sand, som satte taksten på fritidseiendommen, til OA.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Framsenteret)

Selger var selskapet Oslo Havn, som har hatt stedet som feriehjem fo sine ansatte siden 1960-tallet.

Rederformue
Men Wieses formue, som ifølge skattelistene for 2009 var på 45 millioner kroner, stammer fra rederivirksomhet. For noen få år siden ble verdiene fordelt på familiemedlemmene.

Wiese-familien begynte ifølge Dagens Næringsliv å investere i skip og skipsandeler på 1930-tallet i nært samarbeid med Oslo-rederiet Leif Høegh & Co. På slutten av 1980-tallet slo Høegh sine selskaper sammen til et stort rederi. Wiese-familien brøt da ut av samarbeidet.

Familiens skipsaktiviteter ble samlet i skipsaksjeselskapet Abaco. Etter at Inger Johanne Wiese og hennes søstre ble løst ut av virksomheten, eies Abaco idag med Fredrik Wiese som hovedaksjonær. Også han har gjort eiendomshandler det står respekt av .

Inger Johanne Wiese er ikke den eneste som har kjøpt eksklusive landsteder i Nordmarka. I 2011 ble skilegenden Ivar Formos praktsted solgt for 14 millioner.

Andre rikfolk eller kjendiser med hytte i Nordmarka, er Gro harlem Brundtland, samt rederne Pål Caspersen og Moritz Skaugen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.