Gå til sidens hovedinnhold

Fornebu-luksus kostet 497 mill.

Prestisjeprosjekt er blitt en hengemyr, med sinte andelseiere og blodrøde tall.

SJEKK UT NETTAVISENS BOLIGMAGASIN

Scandinavian Property Development (SPD) la torsdag frem regnskapet for 3. kvartal. Det var ikke lystig lesning. Selskapet vasser i problemer i luksusprosjektene som bygges i fjæra på områdene rundt den gamle hovedflyplassen.

Selskapets regnskap for tredje kvartal speiler den bortimot håpløse situasjonen på boligmarkedet. SPD tapte vel en halv milliard kroner i tredje kvartal. Dette skyldes i all hovedsak en nedskriving på boligtomter på 497 millioner kroner.

LES OGSÅ: Luksusleiligheter fulle av vann

- Markedet rundt oss er fortsatt negativt, spesielt på boligsiden, sa konsernsjef Kaare Frydenberg på en presentasjon torsdag morgen.

I prestisjeprosjektet Rolfsbukta har problemene tårnet seg opp. Det har vært forsinkelser og kostnadsoverskridelser. Som om ikke dette er nok, så har det vist seg at mange av leilighetene var i en helt skandaløs forfatning når andelseierne skulle overta. Frydenberg lovet torsdag at man nå ville gjøre alt for å få orden i sysakene.

- Vi er enige om at feil nå skal rettes umiddelbart, uten diskusjon, sa Frydenberg.

Dette har høy prioritet, til tross for at selskapet er rykende uenig med utbygger Peab, som har fremmet et krav mot SPD på 108 millioner kroner. Totalt er det fullført og solgt 149 av 159 leiligheter i Rolfsbukta. Disse har påført SPD et samlet tap på 150 millioner kroner.

Leilighetene i Rolfsbukta koster flesk. På Finn.no har de dyreste ligget lenge:

Se Finn-annonse for en av toppleilighetene i Rolfsbukta.

Nå tar Frydenberg og hans kolleger grep for å få orden på de øvrige boligprosjektene, slik at de over 500 andelseierne kan bli fornøyde. For å komme i mål med utbyggingen må selskapet tenke nytt og få ned byggekostnadene.

Selskapet er i en dialog med Bærum kommune om løsninger som får byggekostnadene ned på de planlagte prosjektene på Storøya, Holtekilen og det såkalte Områdesenteret. Her er det snakk om rundt 280 leiligheter med planlagt ferdigstillelse i 2011. Man vil drøfte tiltak som å øke byggenes høyde - 4 etasjer i stedet for 3 - kutte dyre heisløsninger, og endre parkeringsfasilitetene.

Kartet under viser plasseringen av Rolfstangen, ytterst på Fornebu-landet.

HTML EMBED

For de andelseierne som har tid til å vente enda lenger, kan det bli snakk om omregulering av områder, og bygging av mindre leiligheter. Dette som følge av at boligkjøpernes behov har endret seg i forhold til de opprinnelige planene som ble lagt for flere år siden.

- Vi må omregulere, og prøve å bygge smartere. Det må være slik at vi kan bygge leiligheter som folk flest har råd til, sa Frydenberg på presentasjonen.

For de andelseierne som har fått nok og vil ut, hadde Frydenberg bare en mager trøst. Etter som SPD ikke har råd til å kjøpe dem ut, må de «utålmodige» samles i ett prosjekt, som man så forsøker å selge ut til eksterne investorer. Dette kan bli meget vanskelig i dagens svake marked.

Skal du selge?Vi finner den beste megleren

Reklame

Ny Pyton-bok: Dette er Tommy Sydsæters favoritthistorier med Rhesus Minus