*Nettavisen* Nyheter.

Grev Draculas slott til salgs

Festningen fra middelalderen, kjent som Draculas slott, er nå til salgs.

19.07.07 08:40

Dyrt feriested
Ønsker du et noe spesielt feriested, må du bla opp omkring åtte hundre millioner kroner.

Gardner sier at slottet har en forventet sum på omkring hundre millioner euro, som blir i underkant av åtte hundre millioner kroner. Det er potensielle kjøpere i Europa, Midtøsten og til og med i Australia.

Michael Gardner fra Baytree Capital Associates er mannen som har ansvaret for salget.

- Jeg lovte selgeren at Dracula-teorien, myten om Dracula, ikke skulle være gjeldende i salget og ikke fremstille slottet blodig på noen måte, sier Gardner.

Må tenke på historien
Før andre verdenskrig tilhørte slottet den tidligere kongefamilien av Habsburg, men de ble jaget vekk av kommunistregimet for omkring 60 år siden.

I 2006 var slottet en av de første betydningsfulle faste eiendommene som ble innberettet i den romanske eiendomerstatningsloven.

Erkehertug Dominic von Habsburg er arving etter Kong Ferdinand og Dronning Mary som regjerte i 1920-årene.

Gardner sier at von Habsburg ønsker at slottets nye eiere skal ta hensyn til slottets historie.

Erkehertugen er veldig opptatt av sitt forhold, resten av familiens forhold og slottets forhold til det rumenske folk, og spesielt folket i regionen Bran og Brasov. Brasov ga slottet til bestemoren som hennes bolig i 1920.

Perfekt til skrekkfilm
Hengende på toppen av de karpatiske fjelltoppene ligger det middelalderske slottet i Transylvania, som er kjent som Draculas slott.

De taggete tårnene og beliggenheten har gjort så slottet passet godt i en typisk skrekkfilm.

Selv om festningen aldri var en del av Bram Stokers novelle «Dracula», så har trolig Vlad Tepes, herskeren på 1400-tallet vært der. Det var Vlads liv som inspirerte til boka av Bram Stoker.

Slottet er nå et museum og en stor turistattraksjon i Romania. Innehaverne av markedsbodene selger Draculas vin, vampyrvodka og t-skjorter trykket med Vlads truende glis. Men alt dette kan endres, nå som slottet er lagt ut for salg.

Dagens eier, arkitekten Dominic von Habsburg som er bosatt i New York, har bestemt seg for å selge slottet sammen med tomten som tilhører.

Omkring 450 000 mennesker besøker slottet i Transylvania i løpet av året.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.