Bo

Gull og gråstein i eiendomsåret 2007

Ble du vinner eller taper? Mange gjorde en kjempedeal, mens andre rev seg i håret over de fallende boligprisene.

2007 var året da det snudde. Etter fire års sammenhengende opptur i boligmarkedet, ble høsten ganske våt og kald. Nettavisen har sett på de viktigste begivenhetene i eiendomsåret som gikk.

Les mer om eiendom i Nettavisen og Hyttemagasinet .

Solgte du boligen din i første halvår, var du sikkert blant vinnerne i det norske boligmarkedet. Du måtte riktignok betale en del for din nye bolig, men kunne så nyte godt av prisoppgang mens du ventet på å selge din gamle. Salget gikk som smurt, og etter noen jublende visningsrunder, fikk du 10-20 prosent over takst.

Fra januar til april steg boligprisene med 7,5 prosent. Dette kommer på toppen av en stigning på 60 prosent siden 2002. Sammenligner vi med bunnåret 1992, får du i dag vel tre millioner kroner for en bolig som den gang kostet én million. Mange nordmenn har blitt mangemillionærer på sine boliger.

Les også:De feteste hyttepalassene.

I Stavanger be det satt prisrekord i januar. En leilighet i prosjektet Badedammen vest ble solgt for 13 millioner kroner – 4,3 millioner over takst. Kvadratmeterprisen på 75.000 kroner var den høyeste oppnådd så langt i oljehovedstaden.

Den fallerte eiendomssjefen i Oslo kommunes Undervisningsbygg, Frank Murud, fikk mye oppmerksomhet - også i eiendomsmarkedet. Murud ble i Oslo tingrett dømt til syv års fengsel for korrupsjon. Midlene var blant annet plassert i fete eiendommer.

Først ble Muruds luksusbolig i Holmenkollen lagt ut for salg med en prisantydning på 16 millioner kroner. I juni gikk hytta på Hvaler under hammeren for ni millioner kroner.

Hele Norges Kjell Inge Røkke er ikke kjent for å knusle når det kommer til bolig, bil eller båt. Etter å ha bygget hyttepalass på Oppdal til 200 millioner kroner for noen år siden, fant han og kona Anne Grete Eidsvig ut at de ville bygge seg bolig på Konglungen i Asker.

Finansmannen kjøpte tre tomter for 45 millioner kroner. Boligprosjektet ble stanset av byråkratene flere ganger, før Røkke fikk endelig ja. Sommeren 2007 var det hektisk byggeaktivitet. Båtfolket i Asker kunne iakta det hele på nært hold. Vanskelig å finne var det ikke, ettersom det sto en 20 meter høy kran midt på tomta.

Selv om været ikke var av det aller beste sommeren 2007, var temperaturen svært høy i hyttemarkedet. Den ene prisrekorden fulgte den andre. I sentrum for noen av sommerens mest omtalte handler sto kosmetikkdronning Celina Midelfart, den tidligere kleskongen Ola Mæle, samt fergereder Olav Nils Sunde.

Celina betalte ikke mindre enn 25 millioner kroner for en perle av en strandeiendom ved portør utenfor Kragerø. Se bildene her. Selger var pensjonert skipsreder Knut Utstein Kloster. Color Line-eier Olav Nils Sunde betalte hele 27 millioner kroner da han i mai kjøpte et landsted på Fuglø utenfor Tvedestrand.

Ola Mæle betalte 23 millioner kroner for eiendommen Beauleu i Blindleia. Mæle liker å handle eiendommer. I 2004 solgte han Blindleias kanskje råeste sommerresidens. Kjøper var Color-Sundes bror, Karl Johan «Sundolitt» Sunde. Prisen var rekordhøye 34 millioner kroner.

Mye oppmerksomhet fikk også kronprinsparet, som i juli kjøpte seg hyttetomt i Uvdal. Hytta er nå under oppføring, og nylig ble det kjent at også Mette-Marits bror Per har kjøpt hyttetomt i alpinbygda.

Den rødgrønne regjeringen har varslet et strengere vern av strandsonen. Dette har flere etter hvert fått merke, blant annet flere av våre rikeste landsmenn, som ikke akkurat er beskjedne når de prosjekterer ny bolig eller hytte.

Hotellkonge Petter Stordalen ble nektet å rive gammelt for å bygge nytt på sitt feriested i gamle Hellesund i Blindleia. Eventyrer og milliardær Ivar Tollefsen fikk nei fra Bærum kommune for sitt 900-kvadratmeters palass på Snarøya.

Les også:Slik bor milliardærene i sommer

Mest spektakulære strandsonestrid sto kanskje eksmegler og dronning Sonjas fetter, Kjell Chr. Ulrichsen, for. Etter å ha kranglet med politikerne i årevis, brakte han striden inn for rettsapparatet. I februar avgjorde Høyesterett at Ulrichsen ikke kunne stenge båtfolket ute fra noen holmer foran landstedet sitt på Østerøya utenfor Lillesand.

Til Høyesterett gikk også striden om tomtefeste. De avgjørelsen kom i september, og har stor betydning for 350.000 norske tomtefestere. Det landets høyeste domstol bestemte, var at tomtefesterne skal kunne forstsette å leie tomtene sine til «gamle» priser.

Nettavisen dekket både små og store begivenheter i eiendomsåret 2007. Blant de mindre - men i aller høyeste grad morsomste - var lesernes egne visningshistorier. Her er noen smakebiter:

Øl og porno på visning

Væpnet aksjon på visning

Eier ville ha sex under visning

Akkurat som i aksjemarkedet, har de fleste aktørene – meglere og markedsanalytikere – en tendens til å være litt for optimistiske. Likevel fantes det de som advarte mot oppgangen i boligprisene. Eiendomsguru Christian Ringnes hadde spådd nedgang i flere år, og fikk til slutt rett.

Det første klare signalet på at toppen var nådd, fikk vi i mai. Prisene falt 0,1 prosent. Siden fikk vi litt berg og dalbane gjennom sommeren, før prisene falt tre måneder på rad i september, oktober og november. Samlet fall var på 3,3 prosent disse månedene. Og prisene fortsetter trolig ned – i alle fall i desember.

Figuren nedenfor viser utviklingen i boligprisene, måned for måned i 2007. (Saken fortsetter under figuren)

Høsten ble innledet med kommunevalg. Blant de mest brennbare temaene i mange kystkommuner var den utskjelte boplikten. Men bopliktmotstanderne fikk ikke grunn til å juble. De fleste kommunene beholder boplikten. På Tjøme vant boplikttilhengerne med Arbeiderpartiet i spissen.

Du kan lese mer om eiendomsprisene på nettsidene til NEF.

Med sommeren på hell, begynte mange å føle at det ble kjøligere også i boligmarkedet. Nettavisen fulgte visningsrundene i Oslo og omegn et par ganger i løpet av høstmånedene. Stikkprøvene viste at mange slet med salget. Enkelte måtte betydelig ned i pris for å få solgt. De som tviholdt på takst, måtte gå flere runder, og endte kanskje likevel opp med å selge for en pris som var langt lavere enn de hadde forespeilet seg.

Eksperter begynte å gi råd om at man kanskje burde «safe» litt: Nemlig selge først, og kjøpe etterpå.

Subprime ble et viktig stikkord for diskusjonen rundt boligprisene. Få hadde hørt dette ordet før i år. For deg som ennå ikke har fått det med deg, så er det altså navnet på råtne amerikanske boliglån – lån med elendig sikkerhet, til mennesker som ikke er av de mest kredittverdige i verden. Mange amerikanske banker fikk problemer som følge av at boligkjøperne ikke greide å betale lånene sine.

Krisen spredte seg til europeiske banker, og har trolig bidratt til at boligrenten i Norge er noe høyere enn den ellers ville vært. Det kan ha forsterket oppfatningen av krisestemning i det norske boligmarkedet.

Les også:Nå kommer rentesjokket.

De som kanskje merket høstens boligkrise sterkest , var eiere av såkalte lavinnskuddsleiligheter. Mange har de senere åra kjøpt leiligheter til en lav pris, men hvor andelen av boligselskapets fellesgjeld er både to og tre ganger så stor som kjøpesummen (innskuddet).

Typisk er de mye omtalte singleleilighetene, populært kalt «Living in a Box». Når renten stiger så mye som den har gjort i år, har mange fått doblet sine felleskostnader. Disse boligene er det nå vanskelig å få solgt. Enkelte meglere nekter simpelthen å selge dem. Dette har også begynt å gjøre seg gjeldende for fritidsleiligheter i alpinbygda Hemsedal.

Er du usikker på utviklingen i boligmarkedet fremover, er det liten hjelp å hente hos ekspertene. Selv om de kanskje tradisjonelt tenderer til å være litt for optimistiske, spriker prognosene kraftig: Fra Peter Batta i Huseiernes Landsforbund som i Nettavisen i høst spådde en nedgang på inntil 20 prosent de neste par årene, til Prognosesenterets partner Bjørn Erik Øye som tror på en oppgang på prosent.

comments powered by Disqus

Flere saker

Annonse

- Norge bryter EØS-reglene

- Norge bryter EØS-reglene

Lokale særkrav gjør bussene dyrere: - Vondt å se på

Lokale særkrav gjør bussene dyrere: - Vondt å se på

Slik styler du boligen din for salg

Slik styler du boligen din for salg

Dette skal du se etter på visning

Dette skal du se etter på visning

Slik lever du livet når barna flytter ut

Slik lever du livet når barna flytter ut

Lurt å være på SeMinBolig.no

Lurt å være på SeMinBolig.no

Bruker bolignettverket SeMinBolig.no for å oppnå drømmepris

Bruker bolignettverket SeMinBolig.no for å oppnå drømmepris

Dette gir deg økt verdi på boligen før salg

Dette gir deg økt verdi på boligen før salg

Hvor mye ble nabohuset solgt for?

Hvor mye ble nabohuset solgt for?

QUIZ: Kan du alle begrepene i en boligannonse?

QUIZ: Kan du alle begrepene i en boligannonse?

Test dine kunnskaper om boligord.

Slik kan du gjøre et godt hyttekjøp

Slik kan du gjøre et godt hyttekjøp

Nordmenn kjøper hytter som aldri før.

10 tegn på at det er på tide å finne fram hagemøblene

10 tegn på at det er på tide å finne fram hagemøblene

Få den fineste balkongen eller hagen nå.

Dusjkabinett eller dusjhjørne?

Dusjkabinett eller dusjhjørne?

Slik velger du riktig dusj.

Stue og kjøkken under åpen himmel

Stue og kjøkken under åpen himmel

Trenden er tydelig. Husets nyeste rom har ofte grønne vegger, men ikke noe tak.

Det er en dårlig idé å kjøpe bolig i 2016

Det er en dårlig idé å kjøpe bolig i 2016

7 grunner til å IKKE kjøpe bolig i år.