*Nettavisen* Nyheter.

Hankø-millionær skylder på Märtha

Temperaturen var høy da Miljøverndepartementet møtte utbyggere og aksjonister på Hankø.

09.11.07 12:41

- Hadde det ikke vært for at noen profilerte personer var på protestlista, så hadde departementet aldri grepet inn i denne saken.

Det sa en opprørt hotelleier og investor Henning Forsberg (60) under Miljøverndepartementets befaring i Husebukta på Hankø torsdag. Forsberg siktet nok først og fremst til Ari Behn og Märtha Louise, som har skrevet under på en protestliste mot utbygging av 40 hytter i Husebukta.

Les også: Griper inn i kongelig hyttestrid

Ari Behn og Märtha Louise vil nemlig bli de nærmeste naboene. Feriestedet Bloksberg, som ligger knapt et par hundre meter unna, arvet prinsessen etter sin bestefar kong Olav. Husebukta, som ligger rett under Bloksberg, omfatter den tradisjonsrike Seilerkroa og Hankø Fjordhotell.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Christian Bakken (Nettavisen)

Det er hotellets eier, Henning Forsberg og hans selskap Hankø Utvikling, som står bak planene om utbygging av 40 hytter i Husebukta

Temperaturen steg allerede i møtet som Miljøverndepartementet hadde innkalt til i Fredrikstad rådhus i forkant av befaringen. Styreleder Geir Kristiansen i Hankø Utvikling kritiserte politisk rådgiver Morten Wasstøl for å ha invitert til et åpent møte med pressen og aksjonistene til stede.

Truer med å stenge
Kristiansen truet med å stenge Hankø Fjordhotell hvis myndighetene stanser utbyggingen, og mente at dette også ville innebære kroken på døra for den lille fergen mellom fastlandet og Hankø.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Christian Bakken (Nettavisen)

- Jeg ber departementet bite seg merke i at dersom vi ikke får lov til å bygge, så kan jeg si temmelig sikkert at Hankø Fjordhotell vil være borte. Og ferge, den representerer også noen arbeidsplasser. Jeg kan ikke tenke meg at den kan eksistere uten hotellet, sa Kristiansen.

Høy temperatur
Vennligere ble ikke tonen da følget med byråkrater, utbyggere, aksjonister og presse kom ut til den forblåste Husebukta. Der møtte også hotellets eier, Henning Forsberg opp. Det han ikke visste, var at aksjonistene hadde satt opp en 7 meter høy stav for markere høyden på de planlagte hyttene i terrenget. Da Forsberg og Kristiansen oppdaget dette, ble de illsinte.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Christian Bakken (Nettavisen)

- Dette her er en helt uakseptabel fremgangsmåte, protesterte Kristiansen overfor departementets representanter.

-. Den der skal ikke være en del av denne befaringen, kommanderte Forsberg, og pekte på staven.

Wasstøl måtte roe gemyttene og inviterte til en promenade langs stranden for å se nærmere på prosjektet.

Departementet grep inn
Husebukta skiller seg ikke ut bare fordi utbygger har de kongeliges ferieparadis som nærmeste nabo. Det er også spesielt fordi Miljøverndepartementet her har grepet inn i en byggesak som i utgangspunktet er godkjent, både i Fredrikstad kommune og hos Fylkesmannen i Østfold.

Forsberg fortalte at det allerede var investert store summer i området, basert på forventninger om at det en utbygging ville bli tillatt. Han nevnte blant annet mudring ute i bukta. Han kritiserte også aksjonistene for å ha mindre støtte enn det de gir inntrykk av, og at svært få er berørt av utbyggingen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Christian Bakken (Nettavisen)

På spørsmål fra pressen om han ikke forsto at det kunne bli en annen dans nå når det satt en SV-er i statsrådsstolen, svarte Forsberg:

- Om det er SV eller ikke som bestemmer - vi forventer en viss etterrettelighet i slike saker, sa han.

Protester
Aksjonistene, med aksjonsleder og hytteeier Håkon Fensbekk i spissen, mener det ikke er nødvendig å bygge ut i strandsonen for å tilfredsstille Hankø Fjordhotells behov for å henge med i spahotell-konkurransen. Utvidelser kan skje lenger inn på land, rundt hotellet. Han mener en alternativ utbygging i Husebukta, med gjestehavn og badestrand, ville tjene allmennhetens interesser bedre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Christian Bakken (Nettavisen)

- Det meste på Hankø skjer om sommeren. De fleste kommer dit med båt, sa han.

Omkring 300 personer skal ha skrevet under på protestaksjonen mot utbyggingen. Blant disse er Ari Behn., Märtha Louise og deres felles vann, filmregissøren Harald Zwart.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Christian Bakken (Nettavisen)

Fylkesmannen i Østfold redegjorde i møtet for sin befatning med saken. Miljøvernsjef Ottar Krohn la i sin redegjørelse i møtet vekt på at området i utgangspunktet var regulert til næringsformål.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Dette var avgjørende for at vi gikk god for prosjektet. Hadde det ikke vært regulert på denne måten, ville vi nok vurdert det på en langt mer restriktiv måte, sa Krohn.

Miljøverndepartementet frykter at prosjektet i Husebukta kan være strid med regjeringens intensjoner om vern av strandsonen. De frykter blant annet en snikprivatisering av strandsonen, ved at de 40 leilighetene etter hvert vil bli seksjonert, og solgt til private. Noe lignende har skjedd andre steder langs kysten.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (MAKE arkitekter)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.