Bo

Her er Hafjell-fiffens luksushytter

Når jula ringes inn, reiser flere av våre rikeste landsmenn til Hafjell. Se palassene her.

På Hafjelltoppen nord for Lillehammer finner du hyttene til noen av Norges aller rikeste. Dette er hytter som i dagens marked koster fra 15-20 millioner kroner og oppover. De er store, flotte å se på, og har et luksuspreg de fleste bare kan drømme om.

Les mer om hyttemarkedet i Nettavisen.

Hafjell har det meste. Alpinanlegget er stort, og har løyper som burde tilfredsstille selv den mest kresne. Mange av hyttene ligger slik til at det bare er å spenne på seg skiene og dra rett i bakken.

Nærheten til en såpass stor by som Lillehammer er også en fordel. Her er det bra et bra utvalg av restauranter og butikker, samt severdigheter som Maihaugen.

Se bildekarusell nederst i saken

Kjell Inge Røkkes tidligere forretningspartner, Bjørn Rune Gjelsten (51), er mannen som har det feteste palasset i Hafjell. Eiendommen ligger i Hafjell Panorama, og markedsverdien av hytta er anslått til omkring 50 millioner kroner.

Med denne storslåtte fjelleiendommen blir Gjelsten trolig bare slått av sin barndomsvenn, Kjell Inge Røkke. Røkke bygde for noen år siden et hyttetun på Oppdal som skal ha kostet over 200 millioner kroner.

Gjelsten ble for alvor kjent i finansnorge på begynnelsen av 90-tallet, da han slo seg opp sammen med Røkke. Deres felles selskap Resource Group International (RGI) ble etter hvert børsnotert. I 1996 la de grunnlaget for den store industrisatsingen gjennom det omstridte raidet på tradisjonsrike Aker.

Gjelsten og Røkke skilte lag for noen år siden. Gjelsten har siden operert som investor, blant annet gjennom selskapet Gjelsten Holding. Romsdølingen har greie på eiendom, og har puttet et ikke ubetydelig beløp i denne type investeringer. Et eksempel er Gjelsten Arena i Lunnstaden på Hafjell.

Nærmeste nabo til Bjørn Rune Gjelsten i Verdvegen i Hafjell Panorama, er hotellkongen Jan E. Rivelsrud (67). I motsetning til Gjelstens slott, ligger den mer «spartanske» hytta til Rivelsrud mer åpent i terrenget.

Rivelsrud er for mange synonymt med Rica-hotellene. I 1975 stiftet Jan E. Rivelsrud Rica Hotell-og Restaurantkjede A/S sammen med svenske prins Carl Bernadotte. Det hele startet med Bajazzo restaurantene i Oslo og Bodø. I dag er hotellkjeden en av landets største, med 90 hoteller i Norge og Sverige.

Litt lenger ned i lia ligger ferieeiendommen til tobakksarvingen Johan Henrik Andresen jr. (46). Her skulle det være plass nok for familien. Flere store bygninger danner en hestesko, og en staselig portal leder inn på tunet.

Andresen-familiens formue er tuftet på tobakk – nærmere bestemt Tiedemands Tobak. Ifølge Kapital er Johan Henrik Andresen god for over 13 milliarder kroner. I dagens finansnorge forbindes han først og fremst med investeringsselskapet Ferd.

Arthur Buckhardt (59) er en annen kjent hotellmann som lenge har hatt hytte i Hafjell. Buckhardts hytte ligger som nærmeste nabo til hotell- og leilighetskomplekset på Ilsetra, ikke langt fra Gaiastova. Ilsetra ble bygget av Buchardt, og sammen med sønnen skal han ha tjent 60 millioner kroner på salget av deler av komplekset i 2004.

Buckhardt hadde tidligere hytte i Nysætervegen 94, men solgte denne til Bjørge Gretland for omkring 10 millioner kroner i 2000. Ifølge Hegnar Online solgte Gretland denne hytta videre til Kåre Ivar Olsen Malo for rundt 17 millioner kroner. Gretland har siden bygd seg en ny og mye fetere hytte i Lunstadlia (se bildekarusell).

Som om det ikke var nok med to hotellkonger på Hafjelltoppen, har Choice-eier og milliardær Petter Stordalen (44) også slått seg ned der. Han holder til ytterst på pynten i Kringelåsvegen 53.

Stordalen er ikke kjent for å spare på kronene nå det kommer til hytter, båter og biler. Hans flotte landsted i Blindleia er vel kjent etter å ha vært omtalt og avbildet i Nettavisen en rekke ganger.

Les også:Kaksene i Blindleia

Stordalen er for tiden aktuell som ny eier i skakkjørte, men tradisjonsrike Norske Skog , der han krever styreplass sammen med sin investor-kompanjong, Øystein Stray Spetalen.

Ikke langt fra Stordalen, i Kringelåsvegen 29-31, bor Ålesunds-mannen Olav Nils Sunde (54). Sunde er også milliardær. Nærmere bestemt ligger han på 16. plass på Kapitals liste over Norges rikeste, med en formue på 7,8 milliarder kroner.

Sunde ble for alvor kjent – og fryktet – da han raidet flere fergeredeier på begynnelsen av 90-tallet, og etablerte Color Line.

Tabellen nedenfor viser kjendisenes formue og plassering på rankingen over Norges rikeste. (Kilde: Kapital).

NR.

FORMUE (kr)

Bjørn Rune Gjelsten

59

2,6 mrd.

Jan E. Rivelsrud

73

2,0 mrd.

Johan H. Andresen jr.

7

13,6 mrd.

Petter Stordalen

19

7 mrd.

Arthur Buckhardt

195

0,8 mrd.

Olav Nils Sunde

16

7,8 mrd.

Karl Johan Sunde

101

1,5 mrd.

Snorre Bensten

124

1,25 mrd.

Olav Nils er ikke alene på Hafjell. Hans storebror, Karl Johan Sunde (57), bor i Lunstadlia 15 og 13. Karl Johan Sunde er ikke på langt nær så rik som sin lillebror. Men han sparer ikke på skillingen når han skal kjøpe seg fritidsbolig. I mai i år kjøpte han Blindleias råeste fritiseiendom fra Ola Mæle for den nette sum av 34 millioner kroner – ny prisrekord på Sørlandet.

Karls Johans Sunde er blitt rik på isopor, nærmere bestemt på Ålesund-selskapet Brødr.Sunde, som blant annet produserer Sundolitt-isolasjon. Karl Johan har samlet familien rundt seg. I nummer 23 og 21 bor Anne Sidsel Sunde, mens Bertil Sunde bor i nummer 17.

En annen kjent størrelse på Hafjell er den tidligere parkeringskongen Snorre Bentsen (61). Bentsen kjøpte i 1999 den rosemalte hytta øverst i Nysætervegen – nummer 98 – for 13 millioner kroner.

Da det ikke gikk kjørevei helt frem, gikk Bensten sammen med to av sine naboer - finansmannen Bjørge Gretland og eiendomsinvestor Hans Ø. Nordvik - og fikk bygget en tunnell under skiøypa i Hafjell, slik at Nysætervegen ble forlenget helt frem til hyttene deres.

Bentsen ble søkkrik da han solgte parkeringsselskapet Europark i 1998 for 600 millioner kroner.

Lunstadlia er utvilsomt Hafjells svar på Beverly Hills. Her ligger de ene prakthytta etter den andre – mange av dem til priser godt over 20 millioner kroner. I tillegg til Sunde, bor det flere meglere og investorer her.

Mest kjent er kanskje Tore Aksel Voldeberg. Han bor i Lunstadlia 14. Voldberg var for noen år siden kjent som en av de råeste traderne i aksjemarkedet. Han startet sin investorkarriere sammen med en av de virkelige store kanonene i aksjemarkedet: Jan Haudemann Andersen.

Øverst i Lunstadlia bor en av de store navnene innenfor rådgivning og megling av næringseiendommer – Knut Stokke. ved siden av seg har han investoren Bjørge Gretland. Han er i dag partner i investeringsselskapet Convexa. Etter å ha solgt hytta i Nysætervegen (se over), har Gretland bygget en gedigen steinhytte i Lunstadlia (se bildekarusell).

På nittitallet var Gretland direktør i aksjemeglerselskapet Orkla Finans Fondsmegling. Senere ledet han Platou Securities, som gikk over ende med et brak i 1997, etter den såkalte NAT-skandalen, der blant andre Bjørge Gretland ble fratatt autorisasjonen som aksjemegler.

Blant de mer anonyme i Lunstadlia er eiendomsgutta Tor Andenæs og Lars Ketil Staff. Eiendomsselskapet Staff Management, der Staff er daglig leder, hadde i 2007 et resultat før skatt på pene 75 millioner kroner. En annen Lunstadlia-beboer er sjefen for det børsnoterte gullselskapet Crew, Jan Vestrum.

Tett inntil skibakken, noen kilometer nord for Hafjelltoppen, ligger nyutviklede Hafjell Fjellandsby. Her er veien ganske bratt og svingete, men på toppen kneiser en del ganske så flotte hytter. Blant de som har etablert seg her, er vårt tidligere alpiness, Lasse Kjus.

Her kan han spenne på seg skiene utenfor hytta, og dure rett i bakken, som ligger 30 meter unna.

Rett nedenfor Kjus, på andre siden av veien, ligger en annen stor hytte, inngjerdet bak en skigard. Den tilhører overfor omtalte Snorre Bentsen.

comments powered by Disqus

Flere saker

Annonse

- Norge bryter EØS-reglene

- Norge bryter EØS-reglene

Lokale særkrav gjør bussene dyrere: - Vondt å se på

Lokale særkrav gjør bussene dyrere: - Vondt å se på

Slik styler du boligen din for salg

Slik styler du boligen din for salg

Dette skal du se etter på visning

Dette skal du se etter på visning

Slik lever du livet når barna flytter ut

Slik lever du livet når barna flytter ut

Lurt å være på SeMinBolig.no

Lurt å være på SeMinBolig.no

Bruker bolignettverket SeMinBolig.no for å oppnå drømmepris

Bruker bolignettverket SeMinBolig.no for å oppnå drømmepris

Dette gir deg økt verdi på boligen før salg

Dette gir deg økt verdi på boligen før salg

Hvor mye ble nabohuset solgt for?

Hvor mye ble nabohuset solgt for?

QUIZ: Kan du alle begrepene i en boligannonse?

QUIZ: Kan du alle begrepene i en boligannonse?

Test dine kunnskaper om boligord.

Slik kan du gjøre et godt hyttekjøp

Slik kan du gjøre et godt hyttekjøp

Nordmenn kjøper hytter som aldri før.

10 tegn på at det er på tide å finne fram hagemøblene

10 tegn på at det er på tide å finne fram hagemøblene

Få den fineste balkongen eller hagen nå.

Dusjkabinett eller dusjhjørne?

Dusjkabinett eller dusjhjørne?

Slik velger du riktig dusj.

Stue og kjøkken under åpen himmel

Stue og kjøkken under åpen himmel

Trenden er tydelig. Husets nyeste rom har ofte grønne vegger, men ikke noe tak.

Det er en dårlig idé å kjøpe bolig i 2016

Det er en dårlig idé å kjøpe bolig i 2016

7 grunner til å IKKE kjøpe bolig i år.