*Nettavisen* Nyheter.

Hett boligmarked

Prisene har steget mer enn de pleier denne høsten. Boligmarkedet går opp, opp, opp.

26.10.06 11:45

- Det har vært den kraftigste veksten på mange år, vi må tilbake til slutten av nittitallet for å finne en liknende vekst, sier førstekonsulent Thor Herman Christensen i Statistisk sentralbyrå til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Ferske tall fra SSB viser det meglerne har sagt hele tiden. Prisene har gått opp, opp, opp. Boligprisene er nå 14,5 prosent høyere enn i tredje kvartal i fjor, og økte i gjennomsnitt med 0,8 prosent fra juni til september. Dette er likevel mye mer enn det pleier, vanligvis faller prisene i denne periodene, ifølge SSB, derfor har prisene steget med 3,5 prosent fra andre til trejde kvartal dersom man justerer for sesongen.

- Det har steget mer enn det pleier fra andre til tredje kvartal, sier Christensen.

Blokk dyrere, enebolig billigere
Prisene på blokkleiligheter økte fem prosent fra andre til tredje kvartal i år.

Det siste året har prisene på blokkleiligheter steget mest, og er nå 17,8 prosent høyere enn i 3. kvartal 2005. For småhus og eneboliger er den tilsvarende prisøkningen på 14,9 og 13,5 prosent.

Prisene på blokkleiligheter økte også mest fra 2. kvartal til 3. kvartal i år med 5,1 prosent. Til sammenligning ble småhus 2,4 prosent dyrere, mens prisene på eneboliger gikk ned med 0,7 prosent.

Høyest i byene utenfor Oslo
Prisene stiger mest i Stavanger, Bergen og Trondheim. Fra 3. kvartal i fjor til 3. kvartal i år steg prisene i Stavanger, Bergen og Trondheim med 19,0 prosent i gjennomsnitt. Her økte prisene på eneboliger og blokkleiligheter mest med 21,4 og 20,3 prosent, mens småhus ble 15,0 prosent dyrere. I Oslo og Bærum økte prisene med 16,2 prosent i samme periode, mens Akershus utenom Bærum og landet forøvrig hadde en prisvekst på henholdsvis 13,7 og 12,8 prosent.

Siden de norske boligprisene var på et bunnivå i 1993, har eneboligprisene her i landet steget med 173,3 prosent. I Danmark har prisveksten i samme periode vært på 214,0 prosent, mens eneboligprisene i Sverige har steget med 136,0 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.