*Nettavisen* Nyheter.

Hva skjer med lånet ved boligsalg?

Er du usikker på hvilke muligheter du har hvis du har bundet renten på lånet ditt, men skal selge boligen? Her får du svaret.

05.01.05 14:30

TV 2 Nettavisen skrev tidligere i dag om svært lave fastrenter tross varsler om renteoppgang. Men hva skjer med fastrentelån hvis du selger boligen?

De aller færreste bor i samme bolig hele livet, og vi beveger oss langt mer enn tidligere.

- Nå flytter vi rundt seks ganger i livet, mens vi i 1960-årene byttet bolig tre til fire ganger, sier Bjørn Erik Øye ved Prognosesenteret til TV 2 Nettavisen.

Er du av dem som har bundet renten på boliglånet, kan all flyttingen skape en del hodebry. For hva skjer med fastrentelånet når du selger boligen din? Kan du ta med lånet videre? Følger lånet deg eller huset? Og hva hvis du skal kjøpe ny bolig?

To valgmuligheter

Ifølge informasjonsdirektør Eivind Grønstad i DnB NOR har du to valg:

- Du kan enten ta med lånet til den nye boligen, slik at banken får sikkerhet i denne i stedet for i den gamle. Eller så kan du innløse fastrentelånet helt eller delvis, forteller Grønstad til TV 2 Nettavisen.

Selv om panten følger boligen, er lånet personlig. Det vil si at du kan fortsette å ha fastrenteavtalen du allerede har, så fremt det nye huset er like mye verdt som det gamle.

Punger ut ved lave renter

Velger du å innfri hele eller deler av lånet, må du sannsynligvis betale enten over- eller underkurs.

Har du bundet renten i fem år, og har to år igjen av avtalen, vil det si at du må betale mellomlegget mellom disse. Et langt fastrentelån vil naturlig nok ha høyere rente enn et kortere lån, ettersom risikoen er høyere i forhold til hva som skjer på rentemarkedet langt frem i tid.

I dagens rentesituasjon, med rente som har stupt de siste årene, må altså de fleste belage seg på å betale overkurs.

Det kan være verdt å skrive seg bak øret at du får skattefradag for slike innbetalinger.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at vi i snitt bor i samme bolig i åtte år. Grønstad forteller at det er mest vanlig å binde renten i tre år. Det vi si at de færreste flytter på seg i løpet av bindingstiden.

Også femårs-kontrakter er utbredt, mens ett- og tiårsavtaler er mindre vanlig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.