Hver fjerde boligkjøper klager

Foto: (ANB-arkiv)

Flere tusen nordmenn opplever hvert år at boligkjøpet ender med konflikter.

22.10.10 04:32

Feil, som utette bad og utrygge elektriske anlegg, kan fort bli dyrt.

Monica Bryner, advokat i for Huseiernes Landsforbund (HL), merker at flere henvender seg til dem etter boligkjøp.

Økning
- Det er hele tiden en økning i antall henvendelser angående mangler ved boligkjøp, forteller hun til Bergensavisen (BA).

HL ga i fjor juridisk bistand ved kjøp eller salg av bolig i 3.216 saker, mot 2.404 i 2005. Bryner tror økningen først og fremst skyldes at flere er blitt klar over rettighetene sine.

- Den store økningen i krav mot eierskifteforsikringsselskap, har nok sammenheng med at flere tegner slike forsikringer, påpeker hun.

Ett av fem salg
Ifølge Merete Bernau, skadedirektør for eierskifte og oppgjør i Protector, viser deres tall at det kommer inn krav ved ett av fem boligsalg.

Statistikken til Forsikringsselskapet Help, som tilbyr forsikring til boligkjøpere, viser at én av fire boligkjøpere klager.

- Utette bad utgjør en stor del av manglene. Feil ved drenering, tak og elektrisk anlegg er også typiske skader, forteller Dag Are Børresen, advokat hos Help.

- Skadene kan fort komme opp i flere hundre tusen kroner. Vi har saker som ender med prisavslag fra 20.000 til over én million kroner, forteller han.

Boligsalgsrapport
Både HL og Forbrukerrådet peker på boligsalgsrapport som en mulig løsning på det høye konfliktnivået.

- Vi mener det bør komme lovkrav om at selger må innhente boligsalgsrapport, sier Torgeir Øines, fagdirektør for bolig i Forbrukerrådet.

I motsetning til en låne- og verditakst, går boligsalgsrapporten grundig inn på boligens tilstand.

- Det er et problem i pressområder som Bergen og Oslo at mange bare bruker verdi- og lånetakst. Mange tror den sier noe om tilstanden på boligen, men dette er bare en overfladisk gjennomgang, påpeker Bryner.

Manglende kvalitet
En gjennomgang Protector har gjort av 600 boligsalgsrapporter, viser imidlertid at heller ikke de holder mål. Ifølge forsikringsselskapet har fire av fem rapporter uakseptabel kvalitet.

- Kvaliteten er hårreisende lav, konkluderer skadedirektør Bernau.

Øines i Forbrukerrådet sier et takstlovutvalg jobber med å se på hvordan kvaliteten på både boligsalgsrapporter og takstmenn kan heves, slik at bruken av rapporter kan økes.

- Vi mener også det må stilles krav til takstmenns uavhengighet i forhold til eiendomsmeglere, påpeker han.

Grundige undersøkelser
Øines mener uansett boligkjøpere kan stole mer på en boligsalgsrapport enn en ren låne- og verditakst.

- Det er viktig å være klar over at domstolene stiller til dels urealistiske krav til hva du som kjøper av en brukt bolig skal få med deg av mangler på en visning.

- Dette betyr at du må gjøre grundige undersøkelser selv, eller ta høyde for at det kan oppstå mangler der du ikke kan rette krav mot selger, selv når de kommer som en stor overraskelse, konstaterer Øines. (ANB)

Avhendingsloven:
Ifølge avhendingsloven har kjøper undersøkelsesplikt, og er ansvarlig for forhold som oppdages eller burde vært oppdaget på visning.

Kjøper har bevisbyrden for at forholdet representerer en mangel ifølge loven.

En eiendom har mangel dersom den ikke er i samsvar med krav til kvalitet, utrustning og annet som følger avtalen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Bolig

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag