*Nettavisen* Nyheter.

Ingen pangstart i boligmarkedet

Nettavisen har tatt tempen på boligmarkedet etter årets første visninger. Meklerne er optimistiske, men salgstallene forteller en annen historie.

16.01.08 11:33

Etter en begredelig høst i boligmarkedet med nesten fem prosent prisfall, var det mye neglebiting blant eiendomsmeglere og boligselgere før årets første visninger. Boligåret 2008 er her med blanke ark. Vil prisene begynne nå begynne å stige igjen?

Sjekk hvordan det gikk på Nettavisens boligsjekk i september.

Nettavisen tok tempen i markedet etter årets første skikkelige visningshelg. Vi plukket ut syv leiligheter i Oslo sentrum, og sjekket status to døgn etter siste visning. Konklusjonen er klar: Tre av syv er solgt til priser rundt takst. Tre av leilighetene har ikke mottatt bud. Én har mottatt bud som ligger betydelig under takst.

Se bilder av leilighetene nederst i artikkelen.

Leilighetene ligger i områdene Adamstuen, Briskeby, Bislet, Ila, Torshov, Grünerløkka og Tøyen. De er på 28 – 87 kvadratmeter, og koster fra 1,8 – 3,3 millioner kroner. Alle hadde siste visning søndag eller lørdag.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Christiann Bakken (Nettavisen)

Meklerne melder om mer optimisme enn før jul, og godt besøkte visninger. Men salgsstatus på leilighetene Nettavisen plukket ut er altså ikke like entydige.

To av leilighetene, en i Dalsbergstien 6A på Bislett, og en i Stockfleths gate 38B på Torshov, ble solgt veldig raskt. Begge er på rundt 60 kvadratmeter. Leiligheten i Stockfleths gate var ute til visning også den første helgen i januar.

- Vi hadde vel rundt 60 stykker innom i helgen. Hele 30 stykker satte seg på liste. Det er et langt bedre marked nå enn før jul, sier megler Jon Anders Reutz i iHus til Nettavisen.

Les også:Ny nedtur for boligprisene

Reutz er glad leiligheten i Dalsbergstien gikk så raskt ut, men mener det fortsatt er mange som sitter på gjerdet. Han hadde ventet mer enn to budgivere når det var såpass mange som 30 på visningslista.

Tirsdag ble leiligheten på 85 kvadratmetter i Stensgaten solgt, men her måtte selger ta til takke med en pris som lå fire prosent under takst. Generelt gir meklerne Nettavisen har snakket med, uttrykk for optimisme. Det er større interesse; flere møter opp til visning, og folk er ikke lenger redde for å legge inn bud på nivå med takst.

Tabellen nedenfor viser et sammendrag av hvordan det har gått med de 7 leilighetene Nettavisen plukket ut. (Artikkelen fortsetter nedenfor).

Adresse

Prisant./takst

(mill.kr)

Salgspris/bud

(mill. kr)

Antall på

visning/liste

Str.

(kvm)

Pris/kvm (*)

(kr)

Stensgt. 38B

3,29 / 3,5

3,35 (solgt)

30 / 15

85

38.706

Josefinesgt. 2B (**)

2,79 / 2,9

2,55 (bud)

25 / 10

67

41.642

Waldem. Hage 4

1,75 / -

ingen bud

7 /4

28

62.500

Dalsbergst. 6A

2,98 / 3,0

3,1 (solgt)

60 / 30

82

36.341

Thv. Meyersgt. 79B

3,25 / 3,25

ingen bud

9 / 6

87

37.356

Stockflethsgt. 38B

2,1 / 2,1

2,13 (solgt)

13 / 9

57

36.842

Jens Bjelkesgt. 82F

1,79 / 1,85

ingen bud

2 / -

51

35.098

(*) Prisantydning delt på antall kvadratmeter

(**) Bud kl. 16:00 tirsdag - 2 budgivere.

Det er likevel mange av meklerne som mener det kan være litt tidlig å friskmelde markedet fullstendig.

- Det har vært en bra start på året. Men det er viktig å huske på at det er få boliger ute for salg nå, sammenlignet med i fjor høst. Det skal bli spennende å se når vi kommer til februar. Vi har mange leiligheter som skal ut etter hvert, og det har nok også våre kolleger, sier megler Hans Lien hos Areal på Sagene, som solgte leiligheten i Stockfleths gate 100.000 kroner over takst.

- Stort tilbud

Camilla Sem hos eiendomsmeklerfirmaet Sem & Johnsen har 2 budgivere på leiligheten i Josefines gate 2B, ved Bislett Bad. Onsdag morgen ligger høyeste bud på 2,55 millioner kroner. Dette er 9 prosent under prisantydning, og 12 prosent under taksten på 2,9 millioner.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Huseiernes Landsforbund)

- Vi ser vel den samme tendensen nå som i høst: Markedet er selektivt. De gode objektene går raskt ut til gode priser, mens man må jobbe mer med det andre. Årsaken til dette er at det fortsatt er mye ute for salg, og mye som er likt sier Sem til Nettavisen.

Det er for tiden 2532 leiligheter til salgs på Finn.no i Oslo, mens det i begynnelsen av november var 3300. Mange trakk boligen sin fra markedet før jul, uten å ha fått solgt. Differansen på 700 leiligheter kan bære bud om at det fortsatt er for mange selgere i markedet til at det kan bli snakk om ny prisoppgang.

Administrerende direktør Peter Batta i Huseiernes Landsforbund har tidligere spådd at boligmarkedet kan falle 15-20 prosent. Han er spent på prisstatistikken for januar, men frykter at boligåret 2008 vil starte med prisfall.

- Får vi ny prisnedgang nå i januar, er jeg redd det er et signal om en mer varig og større nedgang, sier Peter Batta til Nettavisen.

Ingen bud

I nyoppførte Waldemars Hage på Ila, har Eie Eiendomsmegling ikke fått inn bud på en leilighet til 1,75 millioner kroner. Leiligheten er bare på 28 kvadratmeter, noe som gir en kvadratmeterpris på stive 62.500 kroner.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Christian Bakken (Nettavisen)

Heller ikke leilighetene Nettavisen plukket ut på Tøyen og Grünerløkka har vist seg lette å selge. I Jens Bjelkes gate på Tøyen møtte det bare to stykker til visning.

- Leiligheten er litt ukurant, med kjøkken i entreen. Men kjøpere i dette området har vist seg å være svært bevisste på hva de vil ha, så det trenger ikke komme så mange for at det skal bli et greit salg, sier Areal-megler Ferdinand Egeberg til Nettavisen.

Grünerløkka har vist seg å være et av de vanskeligste områdene i Oslo etter at nedturen i boligmarkedet begynte sist sommer. Tilbudet av leiligheter er stort, og kjøperne har ofte kunnet velge mellom flere relativt like leiligheter. Leiligheten i Thorvald Meyers gate ble vist også forrige helg. Så langt har det altså ikke kommet noen bud på den 87 kvadratmeter store leiligheten til vel 3,2 millioner kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag