Gå til sidens hovedinnhold

Ingen pruting her, takk!

Rikingene nekter å senke prisen på sine prakteiendommer langs sjøen. Se bilder.

Utenfor Langesund ligger den 306 mål store øya Såstein til salgs på fjerde året.

SELGE HYTTA? Finn megler

Prisen på 25 millioner kroner er den samme som da landstedet første gang ble lagt ut sommeren 2007.

Her er det ikke noe rabatt å hente, får Nettavisen opplyst hos meglerfirmaet Midgaard & Opthun AS. Familiene som eier stedet er glade i eiendommen, og bruker den mye.

- Ikke tvunget
Megler Jan I. Opthun opplyser at markedet for denne typen kostbare strandeiendommer preges av en viss treghet så lenge eierne ikke er nødt til å selge.

- Det er lite villighet hos selger til å gå ned så mye at det virkelig monner, sier han.

Slik sett er markedet annerledes enn etter den forrige store finanskrisen i perioden 1988-1993. Den gangen måtte mange selge landstedet sitt raskt for å redde stumpene.

Folk som kjøper slike eiendommer bruker normalt bare egenkapital. Det blir en slags investering. Men for å investere, må man ha ledig kapital.

Børstap
Opthun mener det er mange potensielle kjøpere av slike eiendommer som har tapt mye penger på børsen. Dermed mangler den ledige kapitalen som skal til for å få fortgang i omsetningen av de dyre strandeiendommene.

Opthun forteller at han i år ikke har solgt én eiendom til over seks millioner kroner. Det er ganske uvanlig. Han har for tiden 10 strandeiendommer til 10 millioner eller mer, og alle har ligget ute en stund.

En annen eiendom som har vært til salgs et par-tre somre er Storøyaveien 120 , en fritidseiendom på 17 mål på Storøya utenfor Sandefjord.

Eiendomsmegler Arnfinn Sørhaug hos Eiendomsmegler1 i Sandefjord synes det er veldig merkelig med den negative utviklingen man har hatt i markedet for store, dyre strandeiendommer denne sommeren.

- Vi hadde denne eiendommen ute i fjor med en pris på 24 millioner kroner. Da var det mange på visning. Nå ligger den ute til 19 millioner, men ingen vil komme på visning, sier han til Nettavisen.

Sørhaug lurer på om ikke preferansene til pengesterke hyttekjøpere kan ha endret seg noe. Kanskje foretrekker de i større grad å kjøpe en dyr eiendom på fjellet. Her får man mye for 15-20 millioner kroner.

- Da får de 350 kvadratmeter moderne luksus de kan boltre seg på, i stedet for å presse seg inn på 90 kvadrat ved sjøen med utedo, sier han.

Sørhaug opplyser at det til tross for dette neppe er særlig mye å hente på å prute på Storøya-eiendommen. Det har kommet et skambud på 13,5 millioner. En annen ville gi 15 millioner, men bestemte seg for noe annet.

- Kanskje ville selger reflektert over et bud på 15 millioner, sier Sørhaug.

For 14 millioner kan du får et gammelt skipperhus i eksklusive Blindleia – Gamle Hellesund. Selv om denne vakre eiendommen har ligget hele sommeren, og vinteren står for døra, er det slett ikke sikkert det lar seg gjøre å prute her.

- Her kan man gjøre et rimelig godt kjøp. Kjøperne er nok ikke så villige til å gå ned. Denne eiendommer er priset fornuftig. Hvis de ikke får solgt nå, trekker de den fra markedet, sier megler Jan Olav Birkeland hos ABCenter i Kristiansand til Nettavisen.

Birkeland opplyser at han har vært i kontakt med noen som er interessert, men at det ikke har vært noen bud på eiendommen.

3703

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg