*Nettavisen* Nyheter.

Jubel for boligprisene

Nedturen i boligmarkedet kan være over. I januar steg prisene igjen.

01.02.08 14:50

Januar ble en bedre måned enn mange hadde fryktet. Prisene steg med med 3,0 prosent fra desember til januar. Et sammenhengende fall på nesten 5 prosent på like mange måneder er altså over. Vanligvis er januar en sterk måned. Normalt har prisstigningen vært på fire til fem prosentpoeng.

Sesongjustert gikk prisene ned med 0,4 prosent. Dette betyr at selv om prisene steg med 3 %, stiger de det normalt enda mer.

Boligprisstatistikken legges frem i begynnelsen av hver måned på en pressekonferanse i regi av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF).

Tror på 3 prosent
NEF tror på en prisstigning på 3 prosent i år. Dette opplyste NEF-formann Øyvind A. Tandberg på pressekonferansen fredag.

- Vi har fått en januareffekt light. Det er bra omsetning i januar, og det er noe som skjer der ute. Men markedet er på langt nær friskmedt.

Nestleder Torbjørn Ek i EFF er mer positiv. Han er ikke enig med Tandberg i at markedet ikke er friskmeldt.

- Vi synes dette viser at børs og eiendomsmarkedet er to forskjellige tiong. Det har man ikke alltid fått inntrykk når man leser hva pressen har skrevet om boligmarkedet den senere tiden.

Markedet deles i tre: Eneboliger og delte boliger – det vil si rekkehus og tomannsboliger - samt leiligheter.

I januar steg prisen på eneboliger med 3,9 prosent. Oppgangen for rekkehus/tomannsboliger og leiligheter var på henholdsvis 2,6 prosent og 2,1 prosent. Solgte du boligen din i januar, ville du fått 0,3 prosent mer enn om du hadde solgt i fjor på samme tid i fjor. Går vi tilbake til 1992, da boligprisene nådde et bunnivå, er prisnivået nå 211 prosent høyere, selv etter at man har justert for inflasjon. Alle distrikter i landet hadde en prisøkning.

Her kan du lese mer om boligprisstatistsikken .

Det er ikke bare prisendringene som er interessante. Prisene forteller bare hvordan det har gått med de boligene som faktisk er solgt. Mange har i høst opplevd å måtte ha både to og tre visninger, og kanskje er boligen fortsatt ikke solgt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Christian Bakken (Nettavisen)

Ekspertene ser særlig på to forhold i tillegg til pris. Det ene er tall som viser hvor lang tid meglerne bruker på å selge en bolig. Det andre er det såkalte «varelageret». Det er rett og slett antall boliger på som er til salgs i markedet - på Finn.no - men som ikke er solgt.

Det er særlig dette siste tallet man har vært bekymret for. I løpet av høsten steg lageret av usolgte boliger til et dramatisk nivå på 17.000 – 18.000 – nesten en dobling fra våren 2007. I januar var antall usolgte boliger 14.225, en nedgang fra de høye tallene i høst.

Les mer om eiendom i Nettavisen.

Enkelte frykter imidlertid at det vil komme flere boliger på markedet utover i februar. Det kan være mange som trakk boligene sine etter mislykkede salgsforsøk i høstens begredelige marked, og som ennå ikke har lagt den ut for salg igjen.

Vesentlig lengre salgstid
Den såkalte omsetningshastigheten – tiden meglerne bruker på å få solgt en bolig - var 44 dager. Dette er en økning på fire dager fra desember, da meglerne i snitt brukte 40 dager på å selge. I forhold til januar 2007 er økningen 26 dager, altså hele 18 dager.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag