*Nettavisen* Nyheter.

Kan dra huset ditt ned

Mange frykter at det amerikanske boligmarkedet sprekker. Det kan dra din bolig med i dragsuget.

25.08.06 11:32

Les NA24 på mobil

Det amerikanske boligmarkedet kjølner raskere enn amerikanerne trodde. Kan det samme skje i Norge?

NA24 - din næringslivsavis

- Det er et 1000-kroners spørsmål, sier Øystein Dørum, sjeføkonom i DnB NOR, til NA24.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: André Clark Utvik

- Parallellene i det norske og det amerikanske boligmarkedet er sterke. Mange økonomer har sagt at det amerikanske eiendomsmarkedet er boblepreget. Det er ingen kollaps ennå, men det er en bekymring, fortsetter Dørum.

Kraftig fall
Antallet eksisterende boliger som ikke blir solgt den siste måneden har vært høyere enn noensinne i USA, skriver Dagens Næringsliv. Boligsalget i juli falt med 4,1 prosent, sammenlignet med juni. Det var atskillig verre enn ventet. Det viser tall som organisasjonen for eiendomsmeglere i USA offentliggjorde onsdag. Børsnoterte boligbyggere falt på børsen etterpå.

Amerikanerne har, som nordmenn, pøst pengene sine inn i eiendom. I USA har snittprisen på boliger økt med 58 prosent de siste fem årene.

Sjeføkonom Tormod Andreassen i Sparebank1 Gruppen tror det kan komme et fall i det norske boligmarkedet - etterhvert.

- Det kan det jo, men vi er et godt stykke derifra. Om et par år kan vi oppleve litt av denne utviklingen, men tidligst i 2008. Ikke før. Vi må stige litt mer og få vesentlige høyere rente enn i dag, sier Andreassen til NA24.

Klikk på bildet for å forstørre.

Tror veksten vil bremse
I Norge har snittprisen på boliger økt med 52 prosent de siste fem årene. Siden juli i fjor til juli i år har boligprisene steget med 16 prosent, ifølge tall fra eiendomsmeglerne. Økonomene tror ikke at veksten vil fortsette på samme måten.

- Vi er hellig overbevist om at veksten ikke vil fortsette. Men vi trodde veksten skulle flate ut tidligere. Norsk økonomi går så himla godt. Staten har banken full av penger. Fordi det er sånn, er det vanskelig å spå en kollaps i det norske boligmarkedet, sier Dørum.

Dørum mener det er grunn til bekymring dersom du mister jobben eller skiller deg.

- Det er alvorlig for de som må bytte bolig. Problemene oppstår ved tap av jobb og ved skilsmisse, sier han. De unge med høyt lån vil være låst fast til eiendommene og vil få mindre å rutte med dersom renta stiger.

- Prisene er strukket langt
- Det er vanskelig å si at vi skal få en like alvorlig nedtur nå som på slutten av 1980-tallet. Forrige gang var det høy ledighet og rente samtidig, sier Dørum.

Han vil ikke fraråde folk å gå inn i boligmarkedet.

- Vi har sannsynligvis liten grunn til å være alvorlig bekymret, men prisene i det norske boligmarkedet er strukket langt, sier Dørum.

Det er to faktorer som må til for at boligmarkedet skal falle i Norge. Renten må opp, og arbeidsmarkedet må ned, mener sjeføkonom Andreassen.

Bekymret for gjeld
Andreassen er bekymret for hvor høy gjeld folk har på boligen.

- For meg er den største faren av folk legger inn forventet prisvekst i sin evne til å betale tilbake når de låner til kjøp av bolig.

- Forventer ikke folk at prisene skal fortsette å stige?

- Det håper jeg de ikke gjør.

- Vi kan nok vente at vi får noe av den samme utviklingen. Men det er veldig høy aktivitet nå. Jeg tror ikke norsk økonomi får problemer i år eller til neste år, sier Andreassen.

- En gang tar det slutt
SSB utarbeider prognoser for boligpriser tre år frem i tid. Nye tall kommer 15. september. Da kommer 2006-prognosen til å være oppjustert siden sist, da man spådde boligprisvekst på 7,2 prosent for hele året. Prisveksten har vært høyere enn SSB regnet med. Så langt har det likevel ikke vært indikasjoner på at boligmarkedet skal være oppblåst.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Vi har ikke trodd det. Men vi har stadig trodd at prisveksten skulle bli lavere enn det den faktisk har vært til nå. Vi har ikke trodd at det var noen boble. Men folk bør være klar over at boligpriser ikke nødvendigvis går opp. En gang tar det slutt. Men det trenger ikke være noen boble for det, sier forsker Torbjørn Eika i SSB.

Megler Miguel Sørholt i Privatmegleren frykter ikke fremtiden.

- Det er ikke noen skyer på himmelen nå. Jeg tror ikke at vi skal ha noe skrekkscenario. Det er ingen tvil om at boligprisene vil fortsette å stige, det blir ikke noe billigere. Jeg er ikke bekymret for bevegelser i andre land. Vi har et veldig godt fungerende boligmarked, sier Sørholt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.