*Nettavisen* Nyheter.

Kjendismeglere fratatt tittelen

Meglerne har fått nye navn. Sjekk hva de kaller seg nå.

29.04.08 12:35

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Den nye forskriften for eiendomsmegling, som trådte i kraft fra nyttår, bannlyser bruken av tittelen «megler» for alle uten godkjent utdannelse.

NA24 - din næringslivsavis

Nå anbefaler Norges Eiendomsmeglerforbund tittelen Eiendomsrådgivere for de forhenværende meglerne. De gamle visittkortene må i søpla og titlene i annonsene på Finn.no må endres.

- Man kan ikke bruke megler, og ikke noe som kan forveksles med megler. Titler som kjendismegler og lignende bør unngås, sier Roger Nyborg i NEF.

Oppfordringen sender han videre til media, som han mener har en oppgave foran seg når det gjelder å gi de som bedriver megling rett tittel.

«Kjendisrådgivere»
Odd Kalsnes, som i sin tid ville gjøre monopol på bruken av champagnemegler, kan fremdeles smykke seg med tittelen fordi han har meglerbevilling som advokat, mens Petter Andreas Poppe og Miguel Sørholt, også omtalt som supermeglere, meglerbaroner og kjendismeglere, heller kan smykkes som «kjendisrådgivere».

På Finn bruker kun et fåtall eiendomsrådgiver-tittelen. Poppe og Sørholt velger konsekvent å ikke ha noen tittel.

Ikke lenger statsautorisert
Tittelen Statsautorisert eiendomsmegler, som tidligere var kvalitetsstempelet for en med meglerbrev, må også skrinlegges. Disse kan kun bruke tittelen eiendomsmegler.

Innen 2011 må også eiendomsrådgiverne ha godkjent utdannelse- ellers blir de degradert til tittelen «medhjelpere». Medhjelperne får svært begrenset oppgaver innen boligsalg.

Kaster man seg over det treårige megler-studiet på BI, blir man Eiendsomsmeglerfullmektig, som også er en ny tittel. Som eiendomsmeglerfullmektig må man ha to års praksis før man kan søke Kredittilsynet om meglerbrev og lov til å bruke den gjeveste tittelen Eiendomsmegler

Forvirrede forbrukere
Forvirret? Ikke rart. Det er selv de som jobber i bransjen.

- Vi har en jobb å gjøre for å fortelle forbrukerne at det er stor forskjell mellom titlene, sier Roger Nyborg.

Advokat Torbjørn Ek synes ikke det var så ille at hvem som helst kunne kalle seg meglere tidligere.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ørn E. Borgen (Scanpix)

- Det er jo megling vi driver med, da er vi jo meglere, sier han.

Han mener det nye lovverket, som hadde til hensikt å rydde opp i bransjen, kan ha utilsiktede konsekvenser:

- Støvsugerselger eller jurist?
- Det har åpnet seg mulighet for at folk kan bruke flere titler. Det kan forkludre virkeligheten i stedet for å oppklare, sier han. og legger til:

- Det er viktig at folk vet hvem de snakker med, om det er en jurist eller en støvsugerselger.

Han er ikke videre begeistret for den anbefalte eiendomsrådgiver-tittelen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Knut Falch (Scanpix)

- Det kan bli en kamuflasje for manglende kvalifikasjoner, sier han.

Lukrative overgangsordninger
Overgangsreglene, for alle de forhenværende meglerne som ikke har utdannelse, gjelder i tre år. Med minst to års praksis før 1.1.2008 kan disse ta fire fag på BI og være fiks ferdige meglere.

For de nyeste i gamet er det verre: Her må alle tre årene på BI gjennomføres. Siviløkonomer og andre med noen av de samme fagene, kan slippe unna med å bygge ut utdannelsen sin.

Meldte ferskingene seg opp på BI før nyttår, eller har noen av fagene fra før, får de godkjent dette som praksistid før meglerbrevet kan oppnås.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag