*Nettavisen* Nyheter.

Kjøpte hytte til 25 mill. for å rive

Foto: Georg Solberg AS (Georg Solberg AS)

Drammens-millionær som satte prisrekord på Tjøme, har planene klare. Se bilder.

13.11.08 17:18

SELGE HYTTE? Prøv Nettavisens nye tjeneste (gratis)


Røssesundet på Tjøme hører til trekløveret av områder som har Norges dyreste strandeiendommer. Her ble det satt Tjøme-rekord i sommer med 25 millioner kroner for en eiendom på 5 mål og 200 meter strandlinje.

- Her ligger man midt i plommen i det mest attraktive området på Tjøme, sier topp-megler Tore Solberg til Nettavisen. Det var han som meglet eiendommen i sommer.

SE BILDEKARUSELL NEDERST I SAKEN

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: MasterPhoto (MasterPhoto/Georg Solberg AS)

Vil bygge nytt
Drammens rikeste mann, Block Watne-eier Lars Nilsen, var mannen som la den anseelige pengesummen på bordet. Nå vil han rive den for å bygge nytt, ifølge tb.no.

Normalt er myndighetene ganske så strenge med bygging i det såkalte 100-metersbeltet. Nilsen håper å blidgjøre dem med et nybygg som vil være på 110 kvadratmeter. Det er 6 kvadratmeter mindre enn arealet til de to eksisterende hyttene på eiendommen.

Nilsen sukrer også pillen ved å bygge lenger vekk fra strandlinjen. Dagens hytte står bare 13 meter fra vannet, mens den nye er planlagt å ligge 19 meter unna.

LES OGSÅ:

Årets dyreste hytte solgt

Her er Norges dyreste

Tjøme kommune er positive, men det kan likevel bli et tøft løp for Drammens-millionæren.

«Etter vår vurdering vil det omsøkte tiltaket være i strid med nasjonale og regionale føringer i strandsoneforvaltningen. Ut fra allmenne landskaps- og rekreasjonshensyn i strandsonen og 100-metersbeltet vil miljøvernavdelingen derfor fraråde tillatelse på bakgrunn av den nye hyttas utforming og sett i lys av den eksponerte plassering».

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Eirik Bogsnes (TV 2 Nettavisen)

Dette skriver miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen i Vestfold i sin uttalelse. Men helt nattsvart er det ikke for Nilsen. Det fremgår av brevet at han trolig vil få tillatelse dersom han fjerner en dominerende del av det planlagte nybygget, og trekker hytta enda lenger inn på eiendommen.

«Vi vil imidlertid anbefale oppføring av en lavere fritidsbolig hvor utestuen er fjernet. Det bør også vurderes å trekke fritidsboligen enda lenger bakover på tomta. Irreversible inngrep som sprengning og lignende vil ikke være akseptabelt», heter det.

Nilsen er ikke den første som kjøper en dyr strandeiendom for så å søke om rivetillatelse. I fjor sommer kjøpte danske Brian Nilsen - tidligere toppsjef i det børsnoterte selskapet Altinex - et landsted utenfor Sandefjord til 32 millioner kroner .

Etter mye om og men, fikk han i sommer myndighetenes godkjennelse til å rive, og bygge et nytt storslagent landsted.

Betingelsene var at han fjernet planene om en tennisbane, og at eiendommen ble trukket hele 80 meter tilbake fra strandkanten.

Klikk på bildet for å forstørre.

Megler Tore Solberg mener det slett ikke er så rart at mange av millionærene vil rive eksisterende bebyggelse. De fleste hyttene med strandlinje er bygget før 1960, og de er ikke arkitektonisk pene. De er bygget i dårlige materialer, og passer ikke inn i terrenget, mener han.

SELGE HYTTE? Prøv Nettavisens nye tjeneste


- Ofte er det slik at det å rive gavner både eieren og allmennheten, sier Solberg, som mener nybygg vil gi folk noe langt penere å hvile øynene på.

Ifølge Solberg er mange av hyttene bygget i en tid da det var materialrestriksjoner, og de er «klattet på» opp gjennom årene. I tillegg ble hyttene ofte bygget nær vannet, på de stedene på tomta der det var enklest å bygge. Dette ga ikke nødvendigvis en diskret plassering i terrenget.

141

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.