Knallvår i boligmarkedet

Foto: Christian Bakken (Nettavisen)

Boligprisen økte med 1,5 prosent i april.

03.05.10 13:20

Mandag la Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF) frem tall for i boligprisene i april.

SELGE BOLIGEN? Finn megler

Etter en oppgang på 1 prosent i mars, fortsatte boligprisene opp med med 1,5 prosent i april.

Prisene er nå 9,9 prosent høyere enn for ett år siden, og 4,7 prosent høyere enn i toppmåneden august 2007.

Fart på eneboliger
Tallene fra eiendomsmeglerne viser at det er særlig markedet for eneboliger som var hett i april. Slik fordeler prisoppgangen seg:

  • Eneboliger steg med 2,5 prosent
  • Rekkekus og tomannsboliger steg 0,8 prosent
  • Liligheter steg med 1,3 prosent.

Det er ikke bare prisene som er viktige når en skal vurdere utviklingen i boligmarkedet.

Ekspertene følger også nøye med på utviklingen i tilbudet av boliger. Økende tilbud kan være tegn på et svakere marked. Det hoper seg opp med boliger som ikke blir solgt. Motsatt kan redusert tilbud bety at det blir for få boliger til salgs, og at prisene vil stige.

I april var det 13.915 boliger til salgs, en liten oppgang fra mars. Likevel er tallet lavt, og eiendomsmeglerne både håper og tror at det kommer flere boliger ut på markedet.

- Vi skulle ønske flere boligselgere kom på banen, slik at vi utligner den ubalansen som er og har vært i markedet, sier NEF-leder Christian Dreyer.

- 8 prosent i år

NEF opprettholder sine gamle prognoser med men prisstigning totalt for året på 8 prosent, til tross for at prisene allerde har steget 7 prosent.

- Vi får nok en utflating av prisene utover nå, sa Dreyer.

Normlat kommer det flere boliger ut på markedet i mai og juni. Dette vil dempe prisveksten.

Et usikkerhetsmoment som ble nevnt på pressekonferansen, er de økonomiske problemene i Hellas. Hvis svak økonomisk utvikling i Europa bidrar til lavere rente enn ellers, vil dette paradoksalt nok kunne sette fart i boligprisutviklingen her hjemme.

Hellas-trøbbel?

- Det kan registreres en økende optimisme fra både kjøpere og selgere. Det er mye positivt i boligmarkedet, men vi skal holde hodene kalde fordi vi har en økonomisk utvikling i Europa som vi ennå ikke vet konsekvensen av, sier leder Christian Dreyer i Norges eiendomsmeglerforbund.

Tallene fra NEF/EFF viser at det er fart også omsetningsvolumet. Det var 8 prosent høyere i april i år enn i april i fjor.

Boligprisstatistikken legges frem hver måned av NEF og EFF. Tallene er bearbeidet av analyseselskapet Econ Pöyry, og baserer seg utelukkende på de boligene som ligger til salgs på nettstedet Finn.no.

Stabilt fra Obos
Norges største boligbyggelag, Obos, la også frem månedlig prisstatistikk mandag. Etter en kraftig prisoppgang i mars, holdt prisnivået seg stabilt for Obos-leiligheter i april.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris på omsatte Obos-leiligheter var 32.595 kroner i april. Siden nyttår har prisene steget 6 prosent. Prisene er 13,1 prosent høyere enn i april i fjor.

- Prisene holder seg på et svært høyt nivå. Boligmarkedet er godt, men mange er fortsatt litt avventende, sier konsernsjef Martin Mæland i Obos i en kommentar

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:

Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.

Minrente:Bytt bank og spar minst 5000 kroner i året.

Mittoppdrag:Få tilbud fra håndverkere.

Minkreditt:Finn det billigste forbrukslånet.

(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.