*Nettavisen* Nyheter.

Kraftig økning i nyboligsalget

Foto: Christian Bakken (Nettavisen)

Nå tør utbyggerne satse.

28.06.10 11:29

Utbyggerne har kommet på banen etter finanskrisen. Det bygges mer, salget øker, og prisene går opp.

Analyseselskapet Econs siste rapport «Econ Nye Boliger» viser at det i løpet av de siste to månedene er blitt solgt 955 nye boliger. Dette utgjør 8 prosent av det totale antallet boliger Econ har registrert. Nivået er det samme som ved forrige undersøkelse i april, men opp fra 5 prosent av totalen i juni for et år siden.

SELGE HUSET? Finn megler

De økonomiske utsiktene er lysere. Dette har gjort at entreprenørene igjen tør å satse på nye boligprosjekter.

Kraftig økning

I Econs undersøkelse gir dette seg utslag i form av en kraftig økning i antall nye boliger til salgs. Dette gjelder både prosjekter som i er i gang, og prosjekter der byggingen ennå ikke har startet.

LES OGSÅ:Ut av finansksien med rakett i rompa

«Til tross for at de fleste nyere prosjektene selger godt, er det totale antallet solgte boliger omtrent det samme som ved forrige måling. Årsaken ser ut til å være at det fremdeles er en del eldre prosjekter som selger dårlig», skriver Econ i undersøkelsen.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for alle boligene i Econs database er 36.700 kroner, som er 500 kroner høyere enn gjennomsnittsprisen i april, og 900 kroner høyere enn i februar.

Prisene opp

Samlet har 55 prosent av boligene en salgspris på over 35.000 kroner kvadratmeteren. 75 prosent koster mer enn 30.000, mens 88 prosent koster mer enn 25.000 kroner per kvadratmeter. 97 prosent koster mer enn 20.000 kroner.

Høyest ligger Oslo Vest og sentrum med et gjennomsnitt på 55.000 kroner per kvadratmeter, opp fra 53.900 siden sist. Hedmark ligger lavest med et gjennomsnitt på 25.200 kroner per kvadratmeter.

Econ Nye Boliger kommer hver annen måned, og viser utviklingen i priser og salgsstatus for boligprosjekter i østlandsområdet. I Econs database var det 10.091 boliger i prosjekter som var til salgs både i februar og april, eller som er lagt ut for salg i perioden. Ved forrige registrering var 6.202 av disse solgt og 3.889 var usolgt.

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:

Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.

Minrente:Bytt bank og spar minst 5000 kroner i året.

Mittoppdrag:Få tilbud fra håndverkere.

(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag