Gå til sidens hovedinnhold

Flyttet aldri inn - ble krevd for 50.000 kroner i leie

Studenten (20) sa opp rommet i kollektivet på Møhlenpris. Åtte måneder senere ringte huseier og ba ham bla opp penger for husleie.

I fjor sommer var den 20 år gamle studenten på visning i et kollektiv i Storms gate på Møhlenpris. Han skrev seg opp på liste, og signerte på at han ville ha et av rommene, skriver Bergensavisen.

- Et par dager senere kom familien min over en annen leilighet som jeg heller ville bo i, sier studenten.

Han ringte til utleieselskapet og spurte om det var ok at han sa fra seg leiligheten, og at han ikke flyttet inn. Det skal han ha fått beskjed om at var greit.

Ble forbannet
- Så plutselig åtte måneder senere, ringer utleier til min mor og sier at jeg skylder nærmere 50 000 kroner. Det tilsvarer åtte måneders husleie, pluss depositum, forteller 20-åringen.

Moren tok dermed kontakt med sønnen og spurte hva dette skulle bety.

- Jeg ble kok forbannet. Jeg flyttet aldri inn, jeg fikk aldri nøkkel og jeg betalte aldri depositum. Jeg fikk heller aldri noen faktura, eller henvendelse på telefon eller mail om at jeg hadde utestående leie, sier studenten.

BA har fått tilgang til e-poster sendt mellom 20-åringen og utleieselskapet. Der nekter de på at de har fått skriftlig eller muntlig oppsigelse av leieforholdet.

«Konklusjonen er at leiekontrakten har hatt løpende virkning fra 01.08.2013 og løper videre frem til oppsigelse leveres skriftlig», står det i en e-post sendt 3. mars i år.

Truet med inkasso
Da 20-åringen ikke svarte på e-post, fikk han flere purringer. 18. mars skrev utleier følgende:

«Ved uteblivende svar er vi nødt til å sende deg en purring til din folkeregistrerte adresse på hele beløpets størrelse, hvor kravet blir betalt, innen 14 dager. Dersom kravet ikke betales vil det bli sendt til inkasso».

20-åringen svarer da på e-posten:

« ... Hvis det nå blir sånn at jeg blir krevd for 40–50.000 kroner så ser jeg heller ingen annen utvei enn å måtte ta kontakt med advokat og media. For dette må vel være tidenes mest spesielle leieopplegg».

To uker kom svaret fra uteleier:

«Vi har etter å ha hatt en intern dialog besluttet å trekke kravet i sin helhet, og kan opplyse om at du ikke har noe utestående mot selskapet ...»

Flere klager
Eirik Hokstad, daglig leder i Easy Management, nekter for at studenten ringte å ga beskjed muntlig at han ikke ønsket å flytte inn.

- Her er det ord mot ord. Grunnen til at vi slettet kravet var at vi hadde en svak sak siden han ikke hadde signert overtakelsesprotokollen. Det hadde ingenting med hans trusler om å gå til media, sier Hokstad til BA.

Han sier det i private leieforhold ikke er vanlig at det sendes ut faktura ved innbetaling av leie, men at leietakere betaler inn til konto.

- Derfor sendte vi heller ikke ut purringer, sier han.

Han presiserer at det ikke er uvanlig at nærmeste pårørende kontaktes ved manglende innbetaling av leie. Hans erfaring er nemlig at dersom studenter slutter å betale husleien, så har de behov for hjelp og støtte også på andre områder.

Den aktuelle hybelen sto tom frem til i sommer.

- Vi oppdaget det for sent at han ikke bodde der.

Det er ikke første gang Hokstad er ute i hardt vær. Nylig skrev BA om bergensstudentene Miriam Sørebø Arntzen (21) Helene (20). I fjor flyttet de inn i hans kollektiv i Foreningsgaten i Bergen.

De forteller om økonomisk rot, der flere har hatt problemer med å få tilbake innbetalt depositum ved utflytting.

Helene (20) fortalte BA at hun ble møtt av ubetalte strømregninger og inkassokrav ved innflytting.

Les flere saker i Bergensavisen

Kommentarer til denne saken