*Nettavisen* Nyheter.

Kulda kan gi deg hyttesmell

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (Scanpix)

Er huset og hytta di sikret mot sprengkulda?

Er man ikke godt forberedt, kan de økte snømengdene og sprengkulden vi har opplevd de siste dagene, bli en kostbar affære. Både boliger og hytter kan være utsatt.

– Snøpresskader kan bli veldig store på hus og hytter. Vi regner med at snittkostnaden for å få slike skader reparert, ligger på mellom 50.000 og 100.000 kroner, sier administrerende direktør Tom Granquist i Storebrand Skadeforsikring i en pressemelding.

Skråtak ingen garanti

Skråtak er ingen garanti for å unngå skader. Temperaturvariasjoner om vinteren fører til at det dannes is mellom snølaget og takflaten. Det fører til at snøen blir liggende selv på glatte skråtak.

– Kram snø er tung, og belastningen på taket kan være opptil 300-400 kilo per kvadratmeter. Det er mer enn mange tak tåler, sier han.

Rådet er å være på vakt, og få fjernet snøen fra taket før det oppstår skader.

– Er du bortreist fra boligen din deler av vinteren, eller ikke har mulighet til å ha tilsyn med hytta di hver eneste helg, kan det være en god idé å alliere seg med naboer, slik at man kan få satt i gang tiltak for å hjelpe hverandre, råder Granquist

Redusert erstatning

Tak som får skader på grunn av snø dekkes normalt av forsikringen. Men hus- og hytteeiere er pålagt å følge med ved ekstreme snøfall.

– Hvis det viser seg at man ikke har sørget for snørydding av tak, kan man i verste fall risikere redusert erstatning eller høyere egenandel, sier Granquist.

Unngå frosne rør

Også frosne rør kan føre til kostbare skader på boligen. De fleste frostskadene som oppstår skjer i løpet av de første døgnene av en kuldeperiode. De fleste frostskadene kommer på privatboligen, ikke på hytta.

Den vanligste årsaken til frostskader er at folk glemmer å lukke kjellervinduer og ventiler. Hvis disse er i nærheten av et vannrør når kulda kommer, tar det ikke lang tid før røret fryser.

Når det gjelder rørbrudd på grunn av frost, anslår Storebrand at man i snitt må regne med utgifter på omkring 30.000 - 40.000 kroner.

– Få noen til å se etter huset ved langvarig fravær vinterstid, og sørg for at vinduer og ventiler er lukket når frosten kommer. Da slipper du kostbare og ubehagelige overraskelser, sier Granquist.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag