(Østlands-Posten)

- Ikke la det bety så mye om ikke plenen er helt perfekt og om det står litt ugress hist og her i hagen. Hagen er jo en del av naturen, og da må vi la den få leve sitt eget liv som naturen ellers får, sier Helene Øksenholt.

- Fjerner vi alt av ugress og tørt løv og annet, fjernes vi også viktige næringsstoffer, og vi ødelegger balansen i hagen. Da skaffer vi oss bare merarbeid og en hage vi vil mistrives med.

Helene Øksenholt vet hva hun snakker om. I et par 10-år som hagespesialist, forfatter av hagebøker, populær kåsør og sentral personlighet i Norsk Hageselskap og lokale hagelag har hun skaffet seg mer erfaring med hage enn de fleste. Hjemme i hennes egen hage i Brunlanes ser vi resultatet. Ikke like ryddig og strømlinjeformet overalt. Ikke fritt for ugress. Derimot oser den store hagen av trivsel, hygge og mangfold. Ville fasaner i området kommer på besøk for spise av det som gis. Barnebarn har vært her og lekt. Følelse av vakker og genuin natur i samspill med mennesker er det rundt husveggen.

- Det er viktig at vi sørger for at hagen er en kilde vi kan øse velvære og inspirasjon fra, og ikke et sted vi oppfatter at vi må jobbe, sier Helene Øksenholt.

- Legg vekt på at du skal ha det hyggelig i hagen. Et sted du kan mosjonere og kople av fra jobb, et sted du kan finne litt «tilbake til naturen» og få litt nødvendig terapi. Sørg for å lage flere steder der du kan sitte i fred og ro og nyte hagen din. Pass også på å forme hagen etter den fasen du er i livet. Har du unger, må det tas hensyn til. Hagen er et sted der mennesker i alle aldere skal trives.

Helene Øksenholt legger ikke minst vekt på viktigheten av å la barna få et godt forhold til hagen. Selv vokste hun opp med hage rundt seg, og tror mange har med seg gode minner fra en barndom hvor hagen sto sentralt for trivselen.

- Begynn tidlig med å la ungene få trives ute i hagen. Vis dem hva som skjer inne i et frø, la dem få lov til å bli svarte på hendene av jord og sett opp fuglekasser også ute i villa-hagen. Der er som jeg sa naturen det dreier seg om også ute i hagen. Det har vi godt av å oppleve helt fra vi er små.

- Er det vanskelig å få til en hage med nok mangfold og hvor det vi har trives og vokser?

- Neida, og det behøver ikke å være mye jobb heller. Et par gode hagebøker er nok gode å ha, og sørg for å lese etikettene på de planter du kjøper. Og tenk litt på hagen hele året. Ellers behøver ikke hagen være verken vanskelig å få til eller bety masse arbeid. Det gjelder bare å skape den hagen du føler du vil ha og som du har overskudd og tid til å kose deg med, svarer Helene Øksenholt.

Viktigst da synes hun da det er at man ikke er hysterisk i forhold til å skape en hage som er perfekt på alle måter.

- Perfeksjonisme er et ord som ikke passer i en hage. Når jeg kommer inn i en «perfekt» hage vet jeg at jeg har kommet inn i en «krigssone» og ikke inn i en hage der trivselen står i fokus. Ikke fjern det som hagen legger igjen av naturlig avfall. Da må sprøytemidler og kunstig næring inn i stedet. Sånt blir deg krig av. Det er ikke hagen et sted for, sier hun.