Luften koster milliarder

Foto: Crestock

Er ikke boligen din tett? Det kan koste deg dyrt.

20.07.10 11:15

Du tror kanskje lufta er gratis? Da tar du dessverre sørgelig feil.

Skal du pusse opp i sommer bør du sjekke om boligen er tett. Ifølge Enova kan boligeiere redusere oppvarmingsbehovet med opp til 40 prosent ved å tette luftlekkasjene, noe som helt sikkert kommer godt med når vinterens strømregninger faller i postkassen.

Mye å spare
Sparepotensial for norske boliger er på 3,7 TWh, er en rapport utarbeidet av Sintef Byggforsk for Enova. Men en strømpris på 1 krone per kWh, gir det et estimert sparepotensial på 3,7 milliarder kroner i strømutgifter hvert år.

- Fasaden har to tettesjikt for luftlekkasjer, såkalt vindsperre og fuktsperre, og normalt skjer tetting i forbindelse med fasaderehabilitering. Jeg anbefaler alle som driver rehabilitering av yttervegger, dører og vinduer å sjekke om de har luftlekkasjer, sier seniorrådgiver Frode Olav Gjerstad i Enova.

Ny forskrift
En ny teknisk forskrift stiller krav til lekkasjetall om du har hatt en håndverker på besøk. Er tallene for høye kan man kreve utbedringer.

Ifølge seniortermografør Karl Håkon Grimnes i Termografi og Måleteknikk AS, er manglende tetthet den faktiske årsaken til 95 prosent av feilene i boliger. Er ikke huset tett, hjelper det lite med isolasjon.

- Manglende isolasjon i veggen gir 2-5 grader lavere veggtemperatur sammenlignet med en isolert vegg. Til sammenligning kan kald trekk gi 10-20 grader lavere veggtemperatur, forklarer Gimnes.

Ullgenser på boligen
Om en trykktest avdekker større luftlekkasjer, kan en termografering avdekke hvor problemet ligger. Problemet kan være mangler eller feil montert isolasjon, feil ved fukt- og vindsperre eller andre problemer. Kontroll av boligens tetthet kan utføres året rundt, men Enova anbefaler at termografering utføres om vinteren. Prisen for måling og dokumentasjon koster deg mellom 5.000 - og 20.000 kroner avhengig av boligen.

- Å isolere uten vindsperre er som å ta på seg en varm ullgenser en stormfull dag; kaldluften blåser tvers igjennom og du vil fryse. Riktig og fagmessig utført tetting er svært viktig uansett om jobben gjelder nybygging eller rehabilitering av eldre bolig, understreker Gjerstad. (ANB)

Enovas anbefalinger:
* Fasaden tettes med dobbelt vindsperre, for eksempel en kombinasjon av papp og asfaltimpregnerte plater

* Innvendig fuktsperre skal legges ubrudt, dvs. ingen skjøt i overgang vegg/tak.

* Overgang tak/vegg i eksisterende bygg tettes

* Overgang vegg/gulv i eksisterende bygg tettes

* Isolasjon dyttes rundt ytterdører og vinduer og tettes deretter med egnet masse

* Gjennomgående hull i fasade og grunnmur p.g.a. kabler, rør og lignende tettes

* Tetting med lister rundt dører og luker til kaldloft

* Vurder å bygge om boliger med store åpne rom over flere etasjer til avgrenset soneinndeling med vegger, gulv og dører.

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:

Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.

Minrente:Bytt bank og spar minst 5000 kroner i året.

Mittoppdrag:Få tilbud fra håndverkere.

(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.