Lurt å spleise på bolig

Boligprisene er skyhøye, og gjør det vanskelig å komme seg inn på markedet. Rådet fra ekspertene er å kjøpe sammen med venner.

18.04.06 10:32

Ifølge Aftenpostens forbrukerseksjon må du tjene minst 493.000 kroner for å få kjøpt en 50 kvadratmeters leilighet i Oslo hvis du må låne hele kjøpesummen av banken.

De høye lønnskravene gjør det nærmest umulig for unge uten stor egenkapital på konto å kjøpe leilighet. For å komme inn på markedet, kan det være lurt å alliere seg med en venn eller venninne.

- Etterspørselen etter mindre eiendommer er veldig stor, og det medfører at prisen på mindre leiligheter er blitt veldig høy. Derfor er det mange unge som velger å slå seg sammen. Da får de råd til noe litt større enn det de ville fått ved å kjøpe selv, sier megler Thomas Amundsen ved Aktiv Eiendomsmegling på Majorstuen til Forbruker.no.

Amundsen mener det er bedre å spleise enn å kjøpe en liten leilighet med lavt innskudd og skyhøy fellesgjeld.

Professor i privatøkonomi Dag Jørgen Hveem på BI påpeker imidlertid at det finnes enkelte feller du må unngå ved å kjøpe sammen med venner. Han anbefaler å skrive en sameieavtale som presiserer for eksempel hvor lenge dere skal eie leiligheten, og hvor mye den ene parten må betale for å kjøpe ut den andre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.