*Nettavisen* Nyheter.

Meglere lokker med ulovlige priser

Foto: TV2HD

Fortvilte boligkjøpere klager på omfattende bruk av lokkepriser. - En ukultur, innrømmer bransjen selv.

26.10.06 21:00

Direktør for Norges Eiendomsmeglerforbund, Finn Tveter, er pinlig klar over at bransjen lurer folk.

- Lokkepris har vært et problem i flere områder og særlig i de store byene. Det har dannet seg en ukultur der man går ut med en lavere pris enn den som forventes solgt for, sier Tveter.

Vant budrunde, fikk ikke leilighet
Ivar Lima og samboeren Gunn Kari har vært på boligjakt i flere måneder. Da paret vant en budrunde var det jubel i leiligheten i Bergen, men lykken var kortvarig. Leiligheten på Bøler hadde en prisantydning på 1 490 000 kroner, og selv om Ivar sitt siste bud var 120 000 kroner over prisantydning, sa selger nei. Prisen var rett og slett for lav.

- Jeg ble forbannet over at jeg ikke fikk kjøpe leiligheten når man har lagt inn bud på godt over prisantydning, sier Ivar Lima som fremdeles leter etter bolig.

Endra prisantydning til ny lokkepris
Garanti Eiendomsmegling endret prisantydningen etter budrunde til 1 550 000 kroner som er lokkepris fordi det er mindre enn hva selger faktisk vil selge for. Daglig leder for Garanti Eiendomsmeling, Oslo forklarer episoden slik:

- Vi la den ut på verditakst og vi tenkte oss ikke godt nok om. Vi har ikke vært nøye nok med å kartlegge hva som er den absolutte minimumspris, sier Trude Larsen.

Etter at TV 2 hjelper deg gjorde Garanti oppmerksom på denne lokkeprisen, ble prisantydning endret til 1 650.000 kroner.

Lokkepris er vanlig
Da Forbrukerombudet gjennomførte en stikkprøvekontroll for ett år siden, var resultatet nedslående. Flest tilfeller av lokkepriser var det i Bergen og her lå halvparten av boligannonsene ute med for lav prisantydning.

På kjedenivå var det Garanti og DnB Nor som hadde flest overdragelser som var 10 % høyere enn prisantydning. Forbrukerombud Bjørn Erik Thon likte ikke at kontrollen avslørte at lokkepriser er så utbredt:

- Det er overraskende og alvorlig. Det var altfor mange meglere som opererte med lokkepriser og det var helt tydelig at i enkelt byer så hadde dette gått helt av hengslene, sier Thon.

Lover å slutte med lokkepriser
Bransjen i Bergen har hatt allmøte og nå lover verstingene å slutte å bruke lokkepriser. Norges Eiendomsmeglerforbund mener at det eneste som fungerer er en kollektiv handling for å bli kvitt problemet:

- Det er vanskelig for en megler å gjøre noe når dette har blitt en ukultur og da må man gå sammen. Jeg tror det er måten for det er en holdningsskapende måte som vi må få til og det trur jeg vi skal greie, sier en optimistisk Finn Tveter.

Og klarer ikke bransjen selv å rydde opp i denne ukulturen, så truer Forbrukerombudet med tvangsgebyr.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.