*Nettavisen* Nyheter.

Milliardær fikk ikke båtplass

Foto: Christian Bakken (Nettavisen)

Ivar Tollefsen har penger, men mangler godvilje hos kommunen.

04.08.09 21:23

Den styrtrike eventyreren og rallykjøreren Ivar Tollefsen fikk først avslag på byggeplanene på eiendommen ytterst på Snarøya som han kjøpte for over 45 millioner kroner.

I sommer fikk han avslag igjen. Denne gangen gjaldt det søknad om to båtplasser.

KJØPE BOLIG?Sjekk meklerguiden

Tollefsen kjøpte strandeiendommen med adresse Grøndalen 4 i 2004 for 27 millioner kroner. I 2007 ga han 19 millioner kroner for naboeiendommen Grøndalen 2.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Christian Bakken (Nettavisen)

Tomtene gir ham en praktfull beliggenhet ved Oslofjorden. Men bygningene er små og umoderne. Tollefsen søkte kommunen om å få bygge 900 kvadratmeter stor luksusbolig på området.

I juli 2007 ble planene avvist av Fylkesmannnen. Ikke bare lå det foreslåtte nybygget innenfor 100-metersbeltet. I tillegg er det svært strenge reguleringsbestemmelser i Indre Oslofjord.

FØLG EIENDOMSMARKEDET PÅ BOLIGA.NO

Milliardæren gikk i tenkeboksen, og fikk utarbeidet nye og langt mindre ekspansive tegninger. I januar i år godkjente bygningssjefen i Bærum kommune en ombygging av eksisterende bygninger, samt en underjordisk dobbeltgarasje/bod.

Søknaden gikk lgjennom etter at Tollefsen gikk med på å redusere bruken av glass i fasadene, samt bruke glass med lav refleksjonsverdi (for å hindre mye solrefleksjon mot sjøsiden).

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Christian Bakken (Nettavisen)

Dermed kan Tollefsen i alle fall gå i gang med ombygginger som gjør at husene hans på en av landets absolutte kremtomter ikke ser ut som et gammelt nedlagt fiskemottak.

Men med rammetillatelsen fra januar var det også foreløpig stopp for kommunal velvilje for Toillefsen.

I juli fikk han nei på søknaden sin om å forlenge en eksisterende brygge nær eiendommen i Grøndalen som skulle gi plass for to båtplasser.

Bakgrunnen for denne søknaden var at Tollefsen i 2006 kjøpte en tomt – nærmere bestemt en gammel slipp – på idylliske Vassholmene, to øyer som ligger rett utenfor eiendommen hans på Snarøya.

Klikk på bildet for å forstørre.

Her vurderer Tollefsen blant annet å bygge hotell, ifølge budstikka.no. Til Nettavisen opplyser Tollefsen ingenting er bestemt, og at han er i en dialog med kommunen om hva eiendommen kan brukes til.

På Vassholmene er det i dag ni eiendommer. Ettersom øyene er uten fastlandsforbindelse, har beboerne båtplass ved en brygge på fastlandet på naboeiendommen til Tollefsen i Grøndalen. Tollefsen mener han også har krav på båtplass her, i likhet med de andre beboerne på Vassholmen.

Han søkte derfor om forlengelse av den 20 meter lange bryggen (se bilde) for å få plass til 2 båtplasser til seg selv. Det fikk han blankt avslag på. I begrunnelsen fra bygningssjefen, datert 28. juli i år, heter det:

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Christian Bakken (Nettavisen)

«Hverken hver for seg eller i samvirke, veier behovet for én ny bryggeplass for hver ny eiendom (...), eller likhetshensynet, tyngre enn hensynene bak reguleringsformålene, (...)».

Bygningssjefen mener en forlengelse av bryggen vil tvinge båttrafikken i området enda lenger ut, og dermed inn mot et lite naturreservat mellom fastlandet og Vassholmene.

Kystripa ytterst på Snarøya deler Tollefsen med flere av landets største boligbaroner. Før ferien la Braathens-arving Erik Braathen nærmere 130 millioner kroner på bordet for landets hittil dyreste boligeiendom. (Da ser vi bort fra 245-millionerskåken Munkebakken på Lysaker som ikke har vært benyttet som vanlig bolig de senere åra).

Noen hundre meter nord for Tollefsen bor Snorre Bentsen i Straømstangveien 50 . Han kjøpte eiendommen for 80 millioner kroner i 2005, etter å ha solgt livsverket sitt, Euro Park, for 600 millioner kroner til gigantiske Apcoa.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Bendiksby, Terje (SCANPIX)

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:

Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.

Minrente:Bytt bank gratis og spar 5000 kroner i året.

Mittoppdrag:Få tilbud fra håndverkere.

Minkreditt:Finn det billigste forbrukslånet.

(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.