*Nettavisen* Nyheter.

Nå barberes boligtakstene

Foto: (NTF)

Etter måneder uten napp i markedet, tvinges boligselgerne til å hente inn ny takst.

27.01.09 14:29

Boligselgerne kaster inn håndkleet. De skjønner at de må ha ny takst på boligen sin, og at prisen må ned for at de skal få solgt.

- Ødelegger salget

- I noen tilfeller kan det være ødeleggende for salget. Det virker avskrekkende, sier administrerende direktør Arne M. Støbakk i Norges Takseringsforbund om gamle takster som er for høye i forhold til dagens boligmarked.

SELGE BOLIG?Velg og vrak blant 200 meklere

FOR HØY RENTE? Få det beste boliglånet

Etter at boligkrisen satte inn for fullt høsten 2007, har det hopet seg opp med boliger på Finn.no og andre salgssteder på nett som ikke blir solgt. Ikke sjelden blir en bolig liggende opp mot et år før den enten selges, eller trekkes fra markedet.

Ifølge en undersøkelse utført av Norges Takseringsforbund er det hentet inn ny takst flere ganger på mange av disse «hyllevarmerne». Og takstmennene har nedjustert verdien på boligen i takt med det generelle prisfallet i markedet.

ER TAKSTEN PÅ BOLIGEN BARBERT?TIPS OSS

For tre fjerdedeler av boligene i takstmannsundersøkelsen er beregnet verdi redusert med inntil 10 prosent. For den siste fjerdedelen er verdien redusert med mellom 10 og 20 prosent.

Verdifall

- Undersøkelsen viser at boliger med god beliggenhet, spesielle påkostninger eller attraktive fellesarealer holder seg bedre i pris, sier Støbakk.

Verdifallet på rundt 10 prosent stemmmer godt overens med den halvoffisielle prisstatistikken fra Norges Eiendomsmeglerforbund. De siste tallene fra desember viste at boligprisene det siste året har falt med 8,8 prosent. Støbakk mener at en verditakst normalt ikke holder seg lenger enn 6 måneder. I dagens turbulente marked bør en takst hentes inn oftere.

- Vi er inne i en tid hvor endringene er større enn på mange år. Takstmennenes rapporter utdateres raskere. Man bør være frempå og oppdatere seg, sier Støbakk.

Støbakk mener takstmennene generelt treffer ganske godt på markedsverdien når de takserer en bolig. Han sier at folk fortsatt fester større lit til en takst enn til en meglers vurdering av verdien.

En av seks boliger som ble taksert i løpet av de siste tre månedene hadde fra før av en takst som var under ett år gammel, viser undersøkelsen

Undersøkelsen er foretatt i januar i år. Takseringsforbundet spurte i underkant av 200 takstmenn som er medlemmer i Norges Takseringsforbund.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.