*Nettavisen* Nyheter.

Nå går nye hus på billigsalg

Foto: (Veidekke)

Sikler du på noe nytt og flott, kan det være tid for å kjøpe.

25.08.08 10:58

Etter ett år med fallende priser på brukte boliger, er det nå klart at også prisene på nye hus faller.

Utbyggere har hardnakket hevdet at de ikke senker prisene på nye leiligheter. Måneder med tørke i boligmarkedet, og entreprenører i kø til skifteretten, har imidlertid gjort vei i vellinga. prisene er på vei ned, viser ferske tall fra SSB.

Tabellen nedenfor viser prisutviklingen siden 2. halvår 2004:

2.H.04

1.H.05

2.H.05

1.H.06

2.H.06

1.H.07

2.H.07

1.H.08

-15%

+6,4%

+5,5%

+9,8%

+3,1%

+2,1%

+9,2%

-3,5%

Prisene på nye flerbolighus - tomannsboliger, rekkehus og blokkleiligheter - falt med 3,5 prosent fra andre halvår 2007 til første halvår i år.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Finn.no/Privatmegleren)

Prisene er likevel 5,2 prosent høyere enn på samme tid i fjor. Dette skyldes at prisene på nye boliger steg kraftig utover året i 2007, selv om prisene i bruktmarkedet hadde begynt å falle.

i Schouskvartalet i Oslo sentrum har Privatmegleren Residence solgt 13 av 24 leiligheter. Prisene oppgis på Finn.no til mellom 3,3 millioner kroner og 4,3 millioner kroner. leilighetene er på 66 - 77 kvadratmeter.

Megler Antonio Johansen tror prisene vil bli senket.

LES MER EIENDOM I NETTAVISEN

- Det er vanskeligere å selge. Jeg tror nok prisene vil bli senket, kanskje med rundt 10 prosent, sier Johansen til Nettavisen.

Statistikken fra SSB viser salgspris til forbruker for nye tomannsboliger, kjedete eneboliger, atriumhus, rekkehus, samt blokkleiligheter. Tallene reflekterer underliggende prisstigning på innsatsfaktorer som materialer og lønn til bygningsarbeidere. Tallene er basert på den salgsprisen utbygger oppgir i sin lånesøknad. Dermed kan det tenkes at den endelige sluttprisen til fobruker - for eksempel i et fallende marked - blir en annen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag