*Nettavisen* Nyheter.

Nå stiger boligprisene

Renteraset er i ferd med å smitte over på boligmarkedet. Ferske tall viser at prisene er på full vei opp i deler av landet. Det er også langt lettere å selge boliger nå enn tidligere.

23.10.03 15:31

Prisene på brukte boliger gikk opp med rundt 1 prosent fra andre til tredje kvartal i år. Det viser tall fra den siste prisstatistikken til Norske boligbyggerlags landsforbund (NBBL) som ble lagt fram torsdag.

Prisbildet er svært variert fra landsdel til landsdel. I Oslo har prisene steget med hele 3,2 prosent de siste tre månedene. I Stavanger har prisene falt med 4,4 prosent i samme periode.

Sterkeste prisvekst
Den sterkeste prisveksten i tredje kvartal er registrert på Vestlandet, utenom Bergen og Stavanger. Her økte prisene med 4,5 prosent.

- Markedet for borettslagsboliger har i over ett år vært preget av stor prisstabilitet – rentenedgangen har så langt ikke endret vesentlig på dette bildet, selv om tendensen nå er mer markert oppover, sier avdelingsdirektør Tore Johannesen i NBBL.

Samtidig viser NBBL-tallene at det nå har blitt langt enklere å selge boliger. I tredje kvartal ble det omsatt flere boliger enn i andre kvartal, hvilket ikke er vanlig.

Pressperiode
- Omsetningsøkningen er en bedre indikasjon enn selve prisøkningen på at vi går inn i et hetere og mer aktivt boligmarked enn vi har sett det seneste året, sier Johannesen. Han er litt overrasket over at boligprisene faktisk ikke har økt mer enn de har gjort, det rekordlave rentenivået tatt i betraktning.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jan Christian Grandre

Johannesen tror rentefallet i 2003 vil føre til økt pågang fra grupper som nå ser seg råd til å gå inn på boligmarkedet - dermed vil prisene stige.

- Spørsmålet er ikke om prisene kommer til å stige, men hvor mye de kommer til å stige. Jeg frykter de kommer til å stige mye, men håper det stiger lite. Jeg frykter et prisnivå som ikke bærer seg når renta går opp og andre parametre peker nedover, sier Johannesen.

Han støtter anslagene om en prisstigning på 3-4 prosent i 2004, men frykter prisstigningen vil bli høyere enn som så.

97 norske boligbyggelag

Norske boligbyggerlags landsforbund (NBBL) er en fellesorganisasjon for 97 norske boligbyggelag, med totalt 660.000 medlemmer. Gjennomsnittsleiligheten i NBBL-statistikken er en treroms blokkleilighet på omlag 70 kvadratmeter. En tredel av alle norske boligsalg omfatter borettslagsleiligheter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.