*Nettavisen* Nyheter.

Nå svir det å leie

Foto: Scanpix

Økningen rammer særlig to grupper. Se prisene.

20.08.08 11:32

Det viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Klikk på bildet for å forstørre.

De høye boligprisene kombinert med stigende renter de siste par åra, har gitt kraftig etterspørsel etter leieboliger. Noen har rett og slett ikke råd til å kjøpe. Andre sitter på gjerdet og venter på at prisene skal falle mer før de kjøper.

LES MER EIENDOM I NETTAVISEN

Nå viser Leiemarkedsundersøkelsen fra Statistisk sentralbyrå (SSB) at det særlig er studenter og andre enslige som betaler den høyeste prisen. Leien for 1-romsleiligheter har steget med 8,8 prosent fra 2. kvartal 2007 til 2. kvartal 2008.

I snitt er det blitt 342 kroner dyrere å leie ett rom det siste året, tilsvarende 8,8 prosent.

For alle utleieboligene samlet, viser tallene en økning i perioden på 5,6 prosent. Den svakeste leieøkningen ble registrert for 2-romsboliger, med en oppgang på 4,1 prosent fra 2. kvartal 2007 til 2. kvartal 2008.

Mer fra Nettavisen.no/bolig:

- Har regnet ut når renten snur

- Plutselig var prisen 4 millioner lavere

- De tar blodpriser

Studentene krymper seg over de økte leiene. I en pressemelding sier Studentenes Landsforbund at de frykter at studentene nå må jobbe enda mer ved siden av studiene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Studentenes Landsforbund)

- Realiseringen av heltidsstudenten rykker stadig lenger unna når husleia øker så mye raskere enn studiestøtten. Ved å bevilge penger til 1000 nye boliger kan regjeringen vise studentene at de tar studentboligkrisa på alvor, sier sier Øistein Svelle, leder i Studentenes Landsforbund i en kommentar.

Leiemarkedsundersøkelsen omfatter både etablerte og nye leiekontrakter. Leieprisene som fremkommer her er det som kalles gjengs leie, og må ikke forveksles med markedsleie. Markedsleien reflekterer nivået på nye kontrakter som inngås. Leiemarkedsundersøkelsen måler nivået på «alle» kontrakter, gamle og nye.

- Det er mange relasjoner i leiemarkedet. Folk som leier av familien til svært lave priser. Undersøkelsen reflekterer også det lave nivået på gamle leiekontrakter, sier Randi Johannessen hos SSB til Nettavisen.

Leiemarkedsundersøkelsen ble sist publisert etter første kvartal. Det var en større undersøkelse, der det også ble gjort en oppsplitting på regioner. Den viste - ikke overraskende - at den høyeste leien var i Oslo og Bærum. prisen på en 1-romsleilighet var 5137 kroner, mens en 5-roms kostet vel 10.000 kroner. Her er altså prisforskjellen mellom store og små leilgheter mye større enn for landsgjennomsnittet (4178 for 1-roms i 1. kvartal, mot 5560 for 5-roms).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag