Nordmenn er Nordens eiendomskonger

Foto: NTB (Scanpix)

Norske hytte- og boligeiere soler seg mens danskene og svenskene blør.

17.08.09 23:43

Denne sommeren har det blitt klart for de fleste at finanskrisen er over for norske boligeieres vedkommende.

LES OGSÅ:- Helt utrolig godt boligsalg

Siden nyttår har boligprisene steget med vel 12 prosent . Også markedet for fritidseiendommer har kommet sterkt tilbake, selv om prisene har falt noe siden toppen for et par år siden .

Norge er i en særstilling. Oljemilliardene gjør susen. I resten av Europa sliter man med boligkrise og fallende eiendomspriser.

SELGE BOLIG? Prøv Meglerguiden

Våre skandinaviske naboer slipper heller ikke unna. I Danmark har boligkrisen vart i flere år, og det er lite lys i tunnellen, skal en tro epn.dk.

I løpet av tre måneder, fra 4. kvartal 2008 til 1. Kvartal 2009, falt prisene på boliger med 8,2 prosent, mens sommerhus (fritidsboliger) falt 6,7 prosent.

Foto: (Svensk Fastighetsförmidling)

Mens prisene i Norge maksimalt falt cirka 10 prosent under nedturen før de igjen begynte å stige, har danske hus- og hytteeiere en ganske annen statistikk å slite med:

På ett år – også det til 1. Kvartal 2009 – falt prisene 18,8 prosent for boliger og 16,3 prosent for sommerhus.

Boligmarkedet følger du på Boliga.no

Salget har stoppet opp. Volumet er redusert med hele 40 prosent på et år.

Heller ikke søta bror slipper unna bolignedturen. Eiere av svenske feriehus har sett verdiene sine falle med 6 prosent de siste 12 månedene. Boligverdiene har falt tilsvarende, ifølge Svensk Mäklarstatistik.

Mange nordmenn har kjøpt seg sommerhus langs den svenske vestkysten . Her er prisene betydelig lavere enn for feriehus på «motsatt side» - den norske vestfold- og telemarkskysten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag