Bo

Nordmenns nye hytteparadis

Bør du velge hytte til lands, til vanns eller på hjul? Se hvilke alternativer du har til en million kroner.

Hytteprisene har skutt i været de siste årene og gjort at hyttedrømmen er urealiserbar for mange. Eller er den det?

Hva med å tenke utradisjonelt og kjøpe en hytte som du kan ta med deg nesten hvor du vil? Stadig flere nordmenn velger nemlig å kjøpe seg en bobåt/cabincruiser eller en bobil.

Dessuten finnes det fortsatt fine hytter til salgs for rundt en million kroner.

Utfordring
Nettavisen har utfordret båtfolket og bobilfolket til å komme opp med deres millionkandidat i kampen mot en vanlig hytte. I tillegg har vi brukt Finn.no til å finne en hytte til rundt en million kroner.

Vi ba dem også fortelle oss hvorfor man burde bli medlem av akkurat deres ”familie”. Så er det opp til deg å finne ut hva som frister mest.

Se detaljerte bilder av de tre alternativene nederst i artikkelen.

Les flere artikler om hytte i Nettavisens Hyttemagasin.

1. Bobåt

En Agder 840 kan ta deg på tur for eksempel nedover Sverige, Danmark og Tyskland.
En Agder 840 kan ta deg på tur for eksempel nedover Sverige, Danmark og Tyskland.

Direktør i bransjeforeningen Norboat Erlend Prytz går engasjert til verket for å finne båtfolkets kandidat til Nettavisens test.

Likevel har han visse innsigelser.

- En kamp mot en bobil er vi nødt til å tape rent økonomisk. En av grunnene til at en båt koster mer, er at den må tåle ekstreme påkjenninger. Den skal hele tiden bryte vei i sjøen, og lever til tider et hardt liv i vannet. Hva hadde skjedd med en bobil om den hadde blitt sluppet ned på vannet fra et par meters høyde? Den ville blitt knust. En båt må tåle å falle ned fra en bølgetopp. Dessuten er den dyrere å lage rent teknisk, hevder Prytz overfor Nettavisen.

«En jolle er verdens beste barnepike.»

Erlend Prytz

Fordelene med bobåt
Det kan så være, men hva er da fordelene med en bobåt?

- Når man kjører en bil så begrenser veien hvor du kan dra, med en båt kan du kjøre hvor du vil. Vi har en av verdens lengste kystlinjer. Du kan dra ut i skjærgården og finne deg en plass alene, eller du kan ligge til kai og ta del i det yrende båtlivet. Barna kan leke med verdens beste barnepike, nemlig en jolle. Og skulle de bli litt lei til tider er det bare å sette på en dvd eller koble til Playstation, lokker Prytz.

Etter litt betenkningstid kommer han opp med båtmodellen som skal forsvare båtfolkets ære. En Agder 840 laget av Agder Boat i Arendal. Toppmodellen koster 909.000 kroner, og da får du alt du trenger for å leve på vannet.

Se flere bilder av bobåten nederst i artikkelen.

- Båten har to soverom og har plass til seks overnattende mennesker. Den har komfyr, kjøleskap, vask, toalett, utvendig dusj og TV, forteller eier og daglig leder i Agder Boat Jan Petter Zonneveld til Nettavisen.

-En annen fordel med båter i denne prisklassen er at de holder seg i verdi. Vil du selge båten etter noen år kan det godt være du får mer igjen for den enn den opprinnelig kostet, sier Erlend Prytz.

Begrensninger
Det er ikke til å komme fra at det er begrenset hvor lang båtsesongen er i Norge. Dessuten kreves det en del vedlikehold både før og etter sesongstart.

- Du må vaske og polere båten din, samt eventuelt annet vedlikehold. Men ikke mer enn du må med biler og hytter vil jeg tro. Dessuten synes de fleste dette er en hyggelig og sosial hobby. Vi har veldig mye moro i båtmiljøet, sier Prytz.

«Vil du ha en bobil er det bare å ta båten på hengeren bak bilen og kjøre rundt.»

Erlend Prytz

Båtplass
Men hvor skal man oppbevare båten om vinteren, for ikke å snakke om sommeren?

- Om vinteren kan du ha den i hagen, eller så finnes det oppbevaringshaller i havna eller andre steder. Om sommeren er det klart du må ha en brygge til den, noe som kan være vanskelig å få tak i i de store byene. Melder du deg inn i en båtforening litt før du kjøper båt, er det lettere å skaffe seg en plass, sier Prytz.

Han legger til at det finnes ”alt-i-ett”-løsninger der andre tar seg av alt rundt vedlikehold og oppbevaring av båten, men at dette koster en god slump penger.

- Skulle du likevel ha lyst på bobil så er det jo bare å kjøpe deg en henger til båten, feste den bak bilen og dra rundt i landet, fleiper Prytz.

Messen Båter i sjøen går denne helgen av stabelen på Kadettangen i Bærum. Der kan du egenhendig ta Agder 840 og drøssevis med andre båter nærmere i øyesyn.

2.Bobil

Men en bobil kan du ta deg nedover i Europa uten å tenke på å måtte skaffe deg hotell.
Men en bobil kan du ta deg nedover i Europa uten å tenke på å måtte skaffe deg hotell.

I Norsk Caravanbransjeforening er det tydeligvis mange kokker, og man vet jo hva ordtaket sier om slikt. Uansett klarer de til slutt å enes om sin kandidat til en million kroner. Nemlig en Niesmann+Bischoff Arto 69PL. Bak det noe tungvinte navnet skjuler det seg en luksuriøs kombinasjon av hytte og bil.

- Dette er egentlig en bil som har alt. Du finner alt det samme som i en leilighet, bare at det er litt mindre plass, skryter Hege Lian.

Hun er daglig leder i Norges største forhandler av bobiler, Lians caravan og fritid.

«Denne bilen er som en liten leilighet.»

Hege Lian

Masse utstyr
- Bobilen er utstyrt med vannbåren sentralvarme, klimaanlegg, komfyr, kjøleskap, fryser, stor skinnsalong, fire soveplasser, egen dusj, toalett, flatskjerm, dvd og en helautomatisk parabol som finner tv-kanaler uansett hvor du kjører i verden. Dessuten har den et stort lasterom med plass til sykler og annet utstyr, ramser Lian opp.

Se flere bilder av bobilen nederst i artikkelen.

Bilen er drøye sju meter lang og veier litt over fire tonn. Det vil si at hvis du har tatt lappen etter 1979 så må du ta en tilleggsprøve for å kunne kjøre bilen. Herligheten koster ifølge Lian temmelig nøyaktig en million kroner.

Bobilens fortreffeligheter
Paal Lycke er styremedlem i Norges caravanbransjeforbund. Vi gir ham frie tøyler til å fortelle om bobillivets fortreffeligheter.

- Det første jeg vil trekke fram er friheten. Du står fritt til å reise hvor du vil og du kan stoppe hvor du vil. På dette området er bobåt og bobil ganske likt, bare i sine forskjellige element, sier Lycke.

Hele året
Videre peker han på den åpenbare forskjellen ved at en bobil kan brukes hele året, og at været heller ikke spiller noen rolle.

- Dessuten er jo den sosiale biten veldig viktig. På campingplasser er det sosialt for hele familien, ikke minst for ungene, sier Lycke.

Han mener at det stereotype campingmennesket ikke lenger finnes.

- Omfanget av mennesker i bransjen er mye større nå enn tidligere. Å feriere med en bobil er en god mulighet for alle som ønsker å flytte på seg og oppleve mer enn bare et sted, mener Lycke.

Parkering
Også bobiler er det en utfordring å oppbevare når de ikke er i bruk.

- Har du en gårdsplass er det ikke noe problem. Men bor du i byen kan det være verre, medgir Lycke.

- Dog finnes det muligheter til å leie plass i haller og låver, sier han.

Prisfall og vedlikehold
I motsetning til mange bobåter faller en bobil i pris.

- Du må nok regne med et prisfall på rundt 10-15 prosent årlig, anslår Lycke.

Derimot mener han at vedlikeholdet på en bobil er greiere enn på en båt.

- Vask og oljeskift må nok til, men utenom det er verken kostnaden eller arbeidsinnsatsen høy, sier Lycke.

Messen Norvei Caravan og Fritid går denne helgen av stabelen på Norges Varemesse i Lillestrøm. Der kan selv ta en titt på Niesmann+Bischoff Arto 69PL, samt mengder av andre bobiler.

3. Hytte

På hytta er du mindre mobil, men har lettere for å finne roen.
På hytta er du mindre mobil, men har lettere for å finne roen.

Til slutt har vi tatt for oss den gode, gamle hytta, som tradisjonelt sett ligger nordmenns hjerter nærmest. På Finn.no ligger det i skrivende stund 2921 fritidseiendommer til salgs. Av disse finnes det 48 hytter i hele Norge nær sjøen i prisklassen 900.000 – 1.050.000 kroner, mens det er 69 hytter på fjellet i samme prisklasse.

Noen få hytter er naturligvis billigere enn dette. Men det store, resterende utvalget viser bare at du i de fleste tilfeller må svært høyt opp i pris for å realisere hyttedrømmen.

«På hytta er det akkurat som om man får en helt egen type energi.»

Turid Røste

Nordmenn og hytter
Hva er det som er så spesielt med hytter og nordmenn?

- Hytta er forbundet med tradisjoner og familiens røtter. Den står for det gamle og kjære og er et sted hvor du legger ned så mye av deg selv, ja til dels hele sjela di, sier Turid Røste, sjefredaktør i Hytteliv, til Nettavisen.

- Dette er et sted hvor du kan slå deg til ro og koble helt av. Det er nok en fordel at du ikke har så mye uro i kroppen hvis du skal være et hyttemenneske. Men er du sånn at det må skje noe hele tiden, finnes det jo alternativer i form av sentrumsnære fritidsleiligheter, sier hun.

Billig hytte på Hvaler
Hytta Nettavisen har valgt ut ligger på populære Kirkøy på Hvaler i Østfold. Den har en verditakst på nøyaktig en million kroner. Annonsen forteller at hytta holder en tradisjonell hyttestil med utedo. Den har et bruttoareal på 52 kvm og inneholder blant annet to soverom med seks sengeplasser. Hytta har innlagt strøm, mens en vannsisterne sørger for en utendørs kran. Hytta selges med alt av innbo som hvitevarer, TV og møbler.

- En av grunnene til den gunstige prisen er at det er såpass langt til sjøen at man må kjøre bil, forteller eiendomsmegler i DnB NOR Roar Back til Nettavisen.

Se flere bilder av hytta nederst i artikkelen.

Kjøper du en hytte trenger du neppe være redd for at den skal falle i verdi.

- Vi har sett en voldsom prisstigning de siste årene. Men de aller fleste kjøper ikke hytte for investeringens skyld. Nordmenn er vel ikke så opptatt av hvor mye hytta øker i pris, det er hytta i seg selv som er det viktige, tror Turid Røste.

Egen hytteenergi
Og mens vedlikehold av hus og leiligheter ofte sees på som et ork, mener hun det forholder seg annerledes når det kommer til hytta.

- På hytta er det akkurat som om man får en helt egen type energi. Det ligger litt nedfelt i oss at her skal vi drive med sånne ting. Vedlikehold blir en gledesbetont greie, mener Røste.

Også hyttefolket har en egen, stor, årlig messe. Den går av stabelen hver mai på Hellerudsletta utenfor Oslo.

Les flere artikler om hytte i Nettavisens Hyttemagasin.

Hva mener du er best? Bobåt, bobil eller hytte? Diskuter under.

comments powered by Disqus

Flere saker

Annonse

- Norge bryter EØS-reglene

- Norge bryter EØS-reglene

Lokale særkrav gjør bussene dyrere: - Vondt å se på

Lokale særkrav gjør bussene dyrere: - Vondt å se på

Slik styler du boligen din for salg

Slik styler du boligen din for salg

Dette skal du se etter på visning

Dette skal du se etter på visning

Slik lever du livet når barna flytter ut

Slik lever du livet når barna flytter ut

Lurt å være på SeMinBolig.no

Lurt å være på SeMinBolig.no

Bruker bolignettverket SeMinBolig.no for å oppnå drømmepris

Bruker bolignettverket SeMinBolig.no for å oppnå drømmepris

Dette gir deg økt verdi på boligen før salg

Dette gir deg økt verdi på boligen før salg

Hvor mye ble nabohuset solgt for?

Hvor mye ble nabohuset solgt for?

QUIZ: Kan du alle begrepene i en boligannonse?

QUIZ: Kan du alle begrepene i en boligannonse?

Test dine kunnskaper om boligord.

Slik kan du gjøre et godt hyttekjøp

Slik kan du gjøre et godt hyttekjøp

Nordmenn kjøper hytter som aldri før.

10 tegn på at det er på tide å finne fram hagemøblene

10 tegn på at det er på tide å finne fram hagemøblene

Få den fineste balkongen eller hagen nå.

Dusjkabinett eller dusjhjørne?

Dusjkabinett eller dusjhjørne?

Slik velger du riktig dusj.

Stue og kjøkken under åpen himmel

Stue og kjøkken under åpen himmel

Trenden er tydelig. Husets nyeste rom har ofte grønne vegger, men ikke noe tak.

Det er en dårlig idé å kjøpe bolig i 2016

Det er en dårlig idé å kjøpe bolig i 2016

7 grunner til å IKKE kjøpe bolig i år.