Gå til sidens hovedinnhold

Advarer mot boligkjøp

- Vi er jo redde for at folk ikke lærer, sier Norges visesentralbanksjef

Denne onsdagen var det rentemøte i Norges Bank. Etter rentemøtet holdt visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad en pressekonferanse.

NA24 - din næringslivsavis

Qvigstad sier de er bekymret for veksten i boligprisene.

Redd folk ikke lærer
- Den veldig sterke veksten i boligmarkedet som vi har sett, det er vi ikke så glad for. Vi er jo redde for at folk ikke lærer, sier visesentralbanksjefen.

Han påpeker at bolig er en langsiktig investering man binder seg til i rundt tyve år, og at det er viktig at dagens boligkjøpere ikke er for «nærsynte».

(Saken fortsetter under bildet)

- De må jo ikke se på boligrenten slik den er i dag, på tre prosent, de må jo tenke seg en boligrente som er minst tre-fire prosent høyere som normalt, påpeker Qvigstad, og legger til at dette er noe han tror «går ut i fra at de fleste gjør».

- Bankene har ansvar
Han fremhever likevel at det er bankenes ansvar å beskytte overoptimistiske boligkjøpere mot seg selv.

- Det kan være at noen er nærsynte, og da har bankene et spesielt ansvar for å veilede dem, sier og mener «bankene må teste at privatøkonomien tåler en rente på minst 7-8 prosent».

Likevel mener han det er en god ting med at boligmarkedet har snudd, og det er at likviditeten har kommet tilbake. Han mener det er godt at de som har kjøpt bolig og sitter med en bolig som er usolgt har det lettere for å kvitte seg med sin gamle bolig enn før.

Holdt renten fast
I denne omgang ble styringsrenten altså holdt fast på 1,25 prosent, men mye tyder på at den kan bli satt opp ved neste møte.

- Hadde vi vært helt sikre på at renten skulle opp veldig tidlig så hadde vi gjort det nå. Det at vi ikke gjorde det, skyldes at vi er usikre. Men vi vurderte det allerede nå, så vi vil helt sikkert vurdere det i oktober.

Les mer: Nå kan du puste lettet ut!

Kommentarer til denne saken