Gå til sidens hovedinnhold

Norsk bopliktsak til Strasbourg

Tom Vidar Rygh og Tønsbergs Blad har kranglet i mange år. Torsdag kommer saken opp i Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

GRATIS OPPSETT: Få Nettavisen på mobil.

Tønsbergs Blad ble i 2003 dømt til å betale 720.000 kroner til tidligere Orkla Enskilda-topp, Tom Vidar Rygh, etter å ha lidd nederlag i Høyesterett.

Dømt for ærekrenkelse
Hele saken startet 8. juni 2000 da Tønsbergs Blad brukte tittelen «Kan bli tvunget til å selge» på forsiden sin , med bilde av Rygh i tilknytning til saken. Inne i avisen klinte de til med tittelen «Tjøme kommune jakter på boplikt-syndere».

I Lagmannsretten ble avisen dømt for ærekrenkelser og rettsstridige utsagn etter å ha skrevet at Ryghs navn stod på Tjøme kommunes liste over mulige syndere mot boplikten. I løpet av saksbehandlingen ble imidlertid Ryghs navn fjernet fra listen til Tjøme kommune som skulle sendes til Fylkeskommunen.

Striden står om hvorvidt mediene kan omtale saker under utvikling og viderebringe opplysninger som senere viser seg å være gale.

Skuffet og overrasket
Anken til Menneskerettighetsdomstolen kommer etter at Høyesterett i juni 2003 forkastet avisens anke.

Tidligere redaktør i Tønsbergs Blad, Marit Haukom, var i juli 2003 både skuffet og overrasket over dommen.

- Vi kan enten akseptere dommen som den står eller vurdere om den skal ankes til Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, sa Haukom til Dagens Næringsliv den gang. Torsdag, drøyt seks år etter at oppslaget stod på trykk, kommer altså saken opp i Strasbourg.

Les flere eiendomssaker her.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her