Null salg på 16 uker

Boligkjøperne sviktet boliggigant.

15.04.09 13:21

Boliggigant OBOS skulle solgt fem boliger hver eneste dag. Det reelle salget ligger nå på mellom tre og fire i uken.

Dét er sågar etter fremgangen den siste måneden.

Administrerende direktør Martin Mæland i OBOS sier det store vendepunktet kom umiddelbart da Lehmann Brothers gikk konkurs 15. september i fjor.

- Da sluttet finansverden å fungere, sier Mæland til tu.no.

For OBOS tørket boligsalget inn med umiddelbar virkning. Fra denne dagen og 16 uker fram i tid solgte ikke selskapet én eneste bolig.

Meglerguiden.no: Finn den beste megleren

Beveger seg
Årsaken til at markedet så vidt er i ferd med å begynne å bevege seg er gjentatte nedsettelser av styringsrenta i Norges Bank med påfølgende rentekutt for vanlige folk.

- Normalt sett skulle vi solgt rundt fem leiligheter om dagen, rundt tusen i året. Nå selger vi kanskje tre til fire i uken. Det er ikke lett å si om det har roet seg. Hadde du spurt med i desember hadde jeg svart at det skulle videre ned. Nå er jeg usikker på om det skal synke videre. Rentenedsettelsene har hjulpet, sier Mæland.

Avviser krise
Svarte salgstall til tross, eiendomssjefen vil ikke gå med på at det er noen krise i OBOS. Han peker på en egenkapital på 40 prosent.

Han tror Norges største bank, DnB NOR, går konkurs før OBOS.

- Om verden skulle gå fullstendig av hengslene og vi skulle gi bort alle de usolgte boligene våre de neste årene, vil det fortsatt ikke synes spesielt mye på egenkapitalen vår. Men før den tid tror jeg DnB NOR har gått konkurs, sier Mæland.

Spar penger med Nettavisen:
Minrente:
Bytt bank og få bedre lånevilkår
Meglerguiden: Finn billigst og best boligmekler
Mittoppdrag: Få tilbud fra håndverkere

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.