*Nettavisen* Nyheter.

Ny tomtefestelov i løpet av året

Etter mye om og men ligger det an til at den nye tomtefesteloven kan tre i kraft fra enten i høst eller senest fra årsskiftet.

16.09.04 13:07

Tomtefesteloven ble avgjort i vår etter lang dragkamp. Resultatet ble et forlik mellom regjeringspartiene og Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti. Fremskrittspartiet og Senterpartiet stemte imot forslaget.

Ifølge Aftenposten er iverksettelsen av loven utsatt fordi det har oppstått uenighet i regjeringen om bestemmelsen at det skal være unntak for innløsning i de tilfeller inntektene fra tomtefeste utgjør mer enn 10 prosent av totalinntektene til et bruk. Sterke krefter mener at dette er en dårlig løsning for bonden og vil ha det endret til 10 prosent av netto inntekt fra det enkelte bruk. En slik løsning vil føre til at mange tusen hytteeiere ikke vil ha krav på innløsning etter den nye loven.

- Urettferdig

Justisdepartementets tolkning at det skal være brutto omsetning på jordbruket som skal være beregningsgrunnlag. Dette mener blant andre Norges Bondelag er dypt urettferdig.

I et brev til statsminister Kjell Magne Bondevik skriver Bondelaget at statsministeren må gripe inn i hastverket for å få satt i verk lovendringer, overgangsregler og forskriftsendringer i forbindelse med revisjon av tomtefesteloven.

- Det burde være av all rimelig forståelse av bedriftsøkonomi at kostnader i de ulike driftsgrenene trekkes ut for å få et inntektsbegrep med noen fornuftig mening. 10-prosent regelen må forholde seg til driftsresultatet eller netto inntekt på det enkelte bruk, understreker Bondelaget.

Sterke reaksjoner

Arbeiderpartiets justispolitiske talsmann Knut Storberget reagerer kraftig på de nye rundene og tvilen som er sådd omkring lovfortolkningen. Han sier til Aftenposten at regjeringen forsøker å vri seg unna sitt eget vedtak.

Nå ser det likevel ut til at loven kan tre i kraft i løpet av høsten. Høyres justispolitiske talsmann Trond Helleland sier at utsettelsen av loven er av kortvarig karakter og at en endelig lov skal ligge på bordet i løpet av høsten.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.