Gå til sidens hovedinnhold

Nytt fall i boligprisene

Prisene på leiligheter falt 1,1 prosent i mai. Eiendomsmeglerne er uenige om utviklingen videre.

Etter en vinter med prisoppgang på snaut 5 prosent, faller boligprisene igjen. Spørsmålet er om vi nå står overfor en ny tung høst i boligmarkedet. Sist høst falt prisene fire måneder på rad, etter at trenden med stigende priser første gang ble brutt i mai.

LES MER OM BOLIGMARKEDET I NETTAVISENS BOLIGMAGASIN

Mandag la Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF) frem tall for i boligprisene i mai. Prisene falt 0,6 prosent, etter å ha stått tilnærmet stille i april.

Verst for leiligheter
Mest dramatisk er det i leilighetsmarkedet. Prisene på leiligheter falt 1,1 prosent.

- Dess mindre leilighetene er, jo mer faller de i pris, sa direktør Finn Tveter i NEF på pressekonferansen.

Rekkehus og tomannsboliger klarte seg noe bedre. Her var prisene uendret fra april. Eneboliger er mest attraktivt for tiden. Her steg prisene med 0,8 prosent.

Mange usolgte boliger

Det er stor bekymring blant markedsaktører over det store antallet boliger som ikke blir solgt. I mai var det 20.018 usolgte boliger på Finn.no. Dette er en økning på omkring 35 prosent fra slutten av mars.

- Våren er tradisjonelt det tidspunktet hvor mange velger å legge ut boligen sin for salg. Volumet er høyt, og det er tungt å selge, sa NEF-leder Christian Dreyer på pressekonferansen.

Ett lyspunkt er omsetningshastigheten. Det er den tiden en megler bruker på å få solgt en bolig. Omsetningshastigheten falt med hele syv dager i løpet av mai og ligger nå på 31 dager. Likevel tar det 12 dager mer å få solgt en bolig nå, sammenlignet med for et år siden.

Selv om prisene er lavere enn toppnivået i fjor, er de fortsatt svært høye i et historisk perspektiv. Går vi tilbake til 1992, da boligprisene nådde et bunnivå etter aksjekrakket i 1987 og den påfølgende økonomiske nedturen, er prisnivået nå 212 prosent høyere, etter at man har justert for inflasjon.

Her finner du boligprisstatistikken til NEF og EFF.

Tabellen nedenfor viser den månedlige prisutviklingen i boligmarkedet fra september 2007 til april i år - (mai ikke inkludert). (Kilde: NEF/EFF).

Sep 07

Okt 07

Nov 07

Des 07

Jan 08

Feb 08

Mars 08

Apr 08

-1,0%

-1,2%

-1,1%

-1,7%

+3,0%

+0,9%

+0,8%

+0,1%

- Toppen er nådd

Meglerstanden føler seg ofte forpliktet til å se positivt på utviklingen, nærmest uansett hvor mørkt det ser ut. Mandag gikk nyvalgt leder i NEF, Christian Dreyer, friskt ut. Han mente markedet nå vil bedre seg.

- Vi tror ikke det kommer til å bli mer kjøpers marked fremover enn det er nå. Volumet har nådd en topp, ganske sikkert, sa Dreyer, som til daglig jobber i eiendomsmeglerkjeden Eie.

Dreyers skråsikre fremtoning fikk nestleder Tobjørn Ek i Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF) til å reagere.

- Det er grunn til å understreke at vi ikke er fullt så bombastiske. Vi tror at prisene kan fortsette å falle, sa Ek.

Ek viste til at man hadde en topp med usolgte boliger også under den forrige «dippen» i boligmarkedet i 2002. Den gangen tok markedet seg opp, og overskuddstilbudet forsvant uten noen stor negativ virkning på prisene.

- Men den gangen kom det jo en rentenedgang som satte fart i markedet, sa Ek.

Det norske eiendomsmarkedet har kjølnet betraktelig etter at Norges Bank begynte å heve styringsrenten fra et historisk lavt nivå på under 2 prosent i 2005. Utsiktene til snarlig rentenedgang er usikker. Mange tror på én eller to ytterligere rentehevinger fra sentralbanken før toppen er nådd. Videre kan lånerentene forbli høye på grunn av den internasjonale finanskrisen.

Nedgang i Obos

Leilighetsprisene i Obos falt også i mai. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for en Obos-leilghet var 30.104 kroner i mai. Dette er 0,9 prosent lavere enn i april, opplyses det i en pressemelding.

Obos-prisene er nå 4,6 prosent lavere enn i mai 2007. Obos-sjefen er likevel optimistisk:

– Etter forrige måneds prisoppgang på 2,5 prosent, er nedgangen i mai en naturlig korreksjon. Totalt sett har vi hatt en prisoppgang på tre prosent i årets fem første måneder. Til tross for at det er unormalt mange boliger ute for salg, holder prisene seg svært godt, sier konsernsjef Martin Mæland i Obos i en kommentar

I april ble det omsatt 569 boliger tilknyttet OBOS, mot 711 boliger i april i fjor.

I hele vinter har det kommet urovekkende signaler om utviklingen i boligmarkedet. Det som særlig bekymrer er utviklingen i markedet for nye boliger. Salget av nye leiligheter har nesten stoppet opp. Det samme har nybyggingen.

Et annet problem er de mange unge som har kjøpt såkalte lavinnskuddsleiligheter, og som sliter med å betale husleien sin etter de siste årenes kraftige renteoppgang. Så alvorlig er problemet blitt, at kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa kalte inn til et krisemøte med flere av aktørene i boligmarkedet.

Les også: - Slik kan det bli boligkrakk

Boligprisstatistikken offentliggjøres omkring den 1. i hver måned. Tallene utarbeides av Econ Pöyrö på oppdrag fra EFF og NEF. Det er eiendommene som annonseres på nettstedet Finn.no som danner basis for statistikken.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre