*Nettavisen* Nyheter.

Ondt blod på Hankø

Foto: Kyrre Lien/Christian Bakken (Scanpix/Nettavisen)

Statssekretær i strupen på filmskaper Harald Zwart etter betent strandsoneprosjekt.

18.05.12 17:53

Høsten 2007 pågikk en oppsiktsvekkende gjørmebryting i strandsonen på gamle, ærverdige Hankø. Midt i striden sto celebriteter som prinsesse Märtha Louise, Ari Behn og filmskaper Harald Zwart.

LES OGSÅ:Hankø-millionær skylder på Märtha

Kampen sto om utbygging av strandsonen i Husebukta ved Hankø Hotell. Motstandernes bitre fiende var den rike Fredrikstad-utbyggeren og hotelleieren Henning Forsberg.

Fikk klarsignal
I mars 2008 ble det klart at Forsbergs selskap Hankø Utvikling fikk klarsignal til å bygga. Da hadde Miljøverndepartementet «under tvil» valgt å ikke omgjøre Fredrikstad kommunes vedtak om utbygging.

Så ble utbyggingen stanset av Fylkesmannen. Denne gangen fordi det er tvil om utbyggingen er i samsvar med formålet i reguleringsplanen. Nå må kommunen behandle rammesøknaden på nytt.

SELGE BOLIGEN? Finn megler

Oppi alt dette har filmkjendisen Harald Zwart satt sinnene i kok på «utbyggersiden» med sitt siste trekk. På nettstedet www.hankobrygge.com har Zwart lagt ut en film på nesten 25 minutter om den betente saken.

- Beskyldes for korrupsjon
Tidligere utbyggingssjef Terje Moland Pedersen (58) i Fredrikstad kommune mener Zwart bekylder ham for korrupsjon. Moland Pedersen, som nå er statssekretær i Justis og Tolldepartementet, vurderer rettslige skritt mot Zwart, skriver Fredriksstad Blad.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Christian Bakken (Nettavisen)

- Dette er ikke bare løgn. Det er bevisst løgn fra Harald Zwarts side. Han vet at han lyver og handler ondsinnet. Zwart bruker nettet og sin filmkompetanse til å trampe på min integritet, sier en forbannet Moland Pedersen til Fredriksstad Blad.

Kameraderi
Det som får statssekretæren til å fyke i taket er beskyldninger om kameraderi mellom utbygger Henning Forsberg og ham selv den gangen han var utbyggingssjef i Fredrikstad kommune. I filmen blir det mer enn antydet fra Zwart at Forsberg betalte for Moland Pedersens 50-årslag.

Filmen kan ta lang tid å laste ned fra adressen over. Du kan se filmen på Youtube (3 deler) , eller på denne lenken .

Til Nettavisen sier Zwart at han ikke frykter rettslige reaksjoner.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Christian Bakken (Nettavisen)

- Det tar vi med ro. Politkere i Norge bør være de som står i første rekke når det gjelder å kjempe for tale og ytringsfrihet. Jeg hever meg over personkarakteristikkene og holder fokus på faktiske forhold. Vi står inne for innholdet, og at det dessverre ikke er påfunn eller ondsinnet oppspinn. Vi har hele tiden påpekt at dette er et forsøk på snikprivatisering av strandsonen, sier han i en epost til Nettavisen.

- Uortodokse metoder
Zwart mener Fredrikstad kommune i flere saker enn Husebukta har benyttet seg av uortodokse metoder som ikke bør godtas, blant annet ved å legge frem en komplisert sak bare noen timer før den skal opp til politisk behandling.

Han mener at Ap og Frp-politikerne og utbygger i det siste har dominert debatten med desinformasjon, og at filmen hans først og fremst må ses på som aksjonens (aktivistene mot utbygging, red.anm.) tilsvar til dette.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Christian Bakken (Nettavisen)

- Jeg ytrer meg med de metodene jeg kan best. Og skal man kjempe mot snikprivatisering av strandsonen i Fredrikstad kommune så må man tydeligvis tåle å få «passet sitt påskrevet». Vi får juling, og det får politikerne også tåle, skriver Zwart til Nettavisen.

Zwart sier han har arvet et gammelt sted på øya, men at det ikke ligger slik til at han hadde blitt berørt dersom det ble bygging i Husebukta.

- Men nå er vi glade for at dette ikke blir bygget siden det ikke lenger er lov å selge til private, ifølge Fylkesmannens siste utspill i år, og da kollapser også finansieringen, fordi dette prosjektet har fint lite med hotelldrift å gjøre.

Ari Behn og Märtha Louise var begge med i protestaksjonen mot Husebukta-utbyggingen. De har landstedet sitt Bloksberg rett ved Husebukta.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Christian Bakken (Nettavisen)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.