*Nettavisen* Nyheter.

Pappa Hagen i harnisk

Milliardær Stein Erik Hagen raser på vegne av datteren som ikke får kjøpe herskapsgård.

10.06.08 07:29

Forrige tirsdag stoppet Statens landbruksforvaltning konsesjonsvedtaket om at Caroline Marie Hagen (23) får kjøpe Øvre Vilberg gård i Sørum.

Les også: Milliardærdatter nektes gårdskjøp

Hun kjøpte gården for 27 millioner kroner - og det var en for høy sum, ifølge det statlige organet.

- Dette er diskriminering av byfolk. Det var en som sa han var engstelig for at pengesterke byfolk skulle komme og kjøpe opp hele landsbygda. Det er et dårlig argument. Det finnes mange flinke byfolk. Selv om du er født i en by kan du vel drive gård, sier Stein Erik Hagen til Dagens Næringsliv.

Nå anker datter avslaget på å kjøpe drømmegården til Landbruksdepartementet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Christian Bakken

SE FLERE BILDER AV PRAKTGÅRDEN NEDERST I SAKEN.

- Synd på selger
Hagen mener det er selger som i hovedsak lider som følge av vedtaket - «min datter er det ikke noe synd på», som han sier.

Milliardæren viser til at gården krever en oppussing på 30-40 millioner:

- Avslaget kan skremme folk fra å investere i norsk landbruk. Oppussingskostnadene får man ikke igjen ved et salg. Hvis man ikke klarer å vedlikeholde gården, så sitter man med noe som bare vil forfalle. Verdifull kulturhistorie vil gå tapt. Dette er historiske bygninger, så det burde minimum vært unntak for eiendom med fredede bygninger, sier Hagen til Dagens Næringsliv.

Forundret
Selger Gudbrand Askvig uttalte seg slik til Nettavisen i forrige uke:

- Jeg er forundret over dette, etter at saken gikk gjennom enstemmig i kommunen, og senere i fylkeskommunen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Montasje (TV 2 Interaktiv)

Slik begrunner Statens landbruksforvaltning sitt vedtak:

«Det ble imidlertid opplyst at ca 32 % av alle fredede bygninger i landet er tilknyttet tun. Selv om dette omfatter alle typer gårdsbygninger mener Statens landbruksforvaltning at det må kunne legges til grunn at det finnes en del eiendommer med fredede hovedbygninger. Kommunen har i sitt vedtak i realiteten opphevet priskontrollen på denne type eiendommer, jf at de har godtatt en pris knyttet til bebyggelsen som langt overstiger den reelle verdien. Slik Statens landbruksforvaltning oppfatter saken, innebærer vedtaket at det blir opp til partene å bestemme hvordan kjøpesummen skal fordeles mellom bebyggelsen og eiendommens øvrige areal. Dette kan medføre at verdien av bebyggelsen settes uforholdsmessig høyt uten at landbruksmyndighetene kan gripe inn. Dette vil igjen medføre at kravet til egenkapital blir urimelig høyt, og vanskeliggjøre målet om å sikre aktive yrkesutøvere til næringen».

87

Her ligger gården:

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.