Gå til sidens hovedinnhold

Pass deg for disse utleiefellene

Planlegger du utleiedel i boligen din? Sjekk ut hva du må passe på.

- Huseiere som leier ut hybelleilighet eller leilighet i huset sitt, har ansvaret både for brannsikkerheten og boligstandarden i utleiedelen ellers, sier Anders Kirkhus til boligmagasinet Vi i Villa .

Han er en av fagredaktørene for boka «Ekstra bolig i huset» fra Sintef Byggforsk.

Går du i tanker om å gjøre om underetasjen eller en annen del av huset til en utleieleilighet, bør du blant annet sette deg inn i byggeregler og brannforskrifter.

Dette må du passe på:

Søknadsplikt. Skal du etablere en selvstendig boenhet i boligen, må du søke. Søknadsblankett får du fra Statens byggtekniske etat.

Kommunen. Undersøk om kommunen din har egne retningslinjer for etablering av ekstra bolig i eksisterende hus.

Byggeregler. Selv om huset ditt er flere tiår gammelt, vil dagens byggeregler gjelde fullt ut for en eventuell ny boenhet i huset. Hvis ikke kravene er oppfylt, risikerer du tvangstiltak fra kommunen, avkortning i forsikring, oppsigelse av leieforhold og reklamasjon ved salg av boligen.

Uteareal. Alle boenheter skal ha velegnede oppholdsarealer utendørs i tilknytning til huset.

Størrelse. Rom for varig opphold (stue, kjøkken, soverom) skal ha et minstevolum på 15 kubikkmeter. Hvis rommet holder den anbefalte takhøyden på 2,4 meter, vil det tilsvare et gulvareal på 6.25 kvadratmeter.

Høyde. Anbefalt takhøyde er minst 2,4 meter, og minstehøyden er 2,2 meter.

Dagslys. Oppholdsrom (stue, kjøkken, soverom) skal ha godt med dagslys. Det regnes normalt som tilfredsstillende når glassarealet i vinduet tilsvarer minst 10 prosent av gulvarealet i rommet.

Boder. Har bygget flere boliger, skal hver enkelt boenhet ha en oppbevaringsplass til sykler, barnevogner etc. på minst 5 kvadratmeter.

Brannvern. En selvstendig boenhet må være en egen branncelle. Det stilles krav til de deler av bygget som skiller de to boenhetene, og du må regne med at det kan være nødvendig å sette opp brannvegger m.m. Det må være minst to rømningsveier. Boligen skal ha røykvarsler, samt et seks kilos håndslokkeapparat eller brannslange.

Lydisolering. Du behøver ikke lydisolere mellom rom inne i selve boenheten. Derimot stilles det krav til vegger og etasjeskiller mellom to boenheter.

Vanntilførsel. Hver boenhet skal ha egen avstengningsventil for vanntilførsel, slik at eventuelle lekkasjer raskt kan stanses.

Les mer i Vi i villa:

Spar penger på utleie

Kjelleren – en skattefri gullgruve

Nytt liv i garasjen

Reklame

Morsdag og valentine: Nå er det tilbud på blomster levert på døra