*Nettavisen* Nyheter.

Pessimist avlyser boligkrakket

«Superpessimisten» svelger påstanden om 20 prosent prisfall.

04.03.08 17:46

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

- Slik det ser ut nå tviler jeg sterkt på at det vil komme et fall på 20 prosent. Det var overdimensjonert i forhold til den erfaringen vi hadde fra før, sier Peter Batta i Huseiernes Landsforbund til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Norges Eiendomsmeglerforbund har servert nervøse boligeiere gledelige nyheter de siste to månedene. I årets første måned gikk prisene opp tre prosent fra den dystre desembermåneden. Den underliggende priskurven var fremdeles negativ, med minus 0,4 prosent.

Men i februar ble trenden snudd til positive tall for første gang siden juni 2007. Da fikk vi sesongjusterte tall på pluss 0,4 prosent. I tillegg økte gjennomsnittsprisene med 0,9 prosent fra januar.

Les mer: Boligprisene stiger

Gryende optimist
Før jul klamret Batta seg fast til påstanden om at vi bar mot et boligprisfall på opp mot 20 prosent. Men nå har pessimisten «konvertert» til optimist:

- Jeg ble optimist og litt overrasket over oppgangen i januar og februar. Helhetsbildet i mine øyne lå på minussiden, sier Peter Batta til NA24.

Batta forklarer de overraskende gode tallene og helomvendingen slik:

Klikk på bildet for å forstørre.

- Utbyggerne har blitt flinke til å sette alle bremsene på i nybyggingen. At utbyggerne legger bort halvferdige prosjekter er ikke vanlig. Jeg har aldri sett det før, og hadde aldri trodd det ville skje heller. Men det er det de gjør nå, og det er en litt morsom aha-opplevelse, forklarer han.

- Minus fem ned
Han mener den gravlagte spådommen om boligkrakk kunne begrunnes ut fra «latent psykologi», som ifølge Batta sier at hvis det først går ned, så går det ordentlig nedenom og hjem.

I dag har han imidlertid en vesentlig mildere spådom for 2008 på lager:

- Det ser veldig flatt ut. Våren er alltid en oppgang, mens høsten normalt er en nullperiode. Jeg tror vi kan få en minusperiode i høst og en nullperiode i vår. Dermed kan vi ende opp rundt minus fem prosent på årsbasis, sier han.

Batta tør likevel ikke ta de gleden over de gode tallene fullstendig på forskudd.

- Jeg vil se det et par måneder til. Det kan være tilfeldigheter eller feil som slår ut, avslutter han.

Etter skjema
Sjeføkonom i DnB Nor Markets, Øystein Dørum har på den andre siden blitt mer pessimistisk de siste månedene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: André Clark Utvik

Han spådde, før de gode tallene kom på bordet, tre prosents gjennomsnittsvekst i år.

- Vi er mer pessimistisk i hovedsynet på norsk og internasjonal økonomi enn vi var for halvannen måned siden, sier han.

Dørum forklarer at hvis tre-prosentsveksten skal bli realitet, må vi ha en ha en underliggende veksttakt på 0,4 prosent hver måned. I og med at dette ikke ble innfridd i januar, henger de allerede etter skjema.

Dersom tallene for mars blir dårligere enn de foregående månedene, sier Dørum det kan hende de vil justere ned prisanslaget til 1 prosent opp eller nullvekst.

- Håp om at bunnen er nådd
Skulle mars bli en enda bedre måned, mener han det likevel er håp:

- Vi vil ha mer enn en måned med vekst før jeg vil si at vi har passert bunnen. Dersom vi ser en bekreftende oppgang i mars, kan det være håp om at vi har nådd bunnen, bedyrer han.

De som fremdeles spår et krakk i størrelsesordenen 20 prosent, mener han uansett er helt på jordet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.