*Nettavisen* Nyheter.

Prisantydning villeder boligkjøperne

Foto: Olav Olsen, Aftenposten/Scanpix

Prisantydningen gir slett ikke alltid riktig bilde av hva en bolig er verdt. Svært ofte blir prisantydningen satt med tanke på å pirre nysgjerrige kjøpere, og ikke for å vise hva boligen er verdt.

- Det normale i Bergen er at en bolig går for 10-12 prosent over prisantydningen, sier Asle Solbøe, formann i Vestlandet eiendomsmeglerforening, til Bergens Tidende.

Solbøe mener det ikke er noe galt med bruken av prisantydning, men at det alltid vil være diskusjoner rundt dette. Men han påpeker at meglerens oppgave er å oppnå best mulig pris for selger, og pirre nysgjerrige kjøpere.

Det er ikke uvanlig at eiendomsmegler setter prisantydningen noe ned, for å trekke folk til visningen. Men taksten er imidlertid laget av en uavhengig tredjeperson, i motsetning til prisantydningen.

Solbøe oppfordrer de som er på boligjakt til å bruke tid på å bli kjent med boligmarkedet, for å kunne danne seg enn oppfatning av hva som er markedspris.

Det er ikke alle steder prisantydning blir brukt på dette viset. For eksempel i Haugesund er mange skeptiske til å by over prisantydningen. Dermed blir også prisantydningen nærmere markedspris i Haugesund enn i Bergen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.