Gå til sidens hovedinnhold

Denne leiligheten kan slå alle prisrekorder

Leilighet på 13 kvadratmeter til salgs for svimlende kvadratmeterpris.

Leilighetene som nå ligger ute for salg i nordenden av Storgata i Tromsø er kandidat for å knuse flere rekorder, skriver Nord24.

Med sine 13 kvadratmetere er det en av de minste leilighetene i boligmarkedet noen sinne. Det er ikke mer enn et normalt stort soverom.

Kvadratmeterprisen er også til å bli svimmel av: 106 153 kroner.

Det er 37.000 kroner mer enn den leiligheten ble solgt i Elvegata i går, som endte på 1,3 millioner kroner per kvadrat.

Dersom leiligheten blir solgt, vil det være til Nord-Norges kvadratmeterpris noensinne.

- Joda, det er en liten leilighet, men den oppgitte kvadratmeterprisen lyver litt, sier ansvarlig megler Jarle Solbakken til Nord24.

- Det er en skråtaksleilighet, hvor kravene til målbart boareal er strenge. Det reelle gulvarealet er på nærmere 20 kvadratmeter, legger han til.

Dyreste noensinne

Noel Pedersen, leder i Nord-Norge Eiendomsmeglerforening og administrasjonssjef i Eiendomsmegler1 i Tromsø, mener det må være den høyeste kvadratmeterprisen i Nord-Norge noensinne.

- Jeg har ikke hørt om høyere pris før. Når du kommer over 100.000 kroner er du bra høyt oppe på kvadratmeterprisen, sier Pedersen til Nordlys.

Han mener boligmarkedet i Tromsø er historisk presset for øyeblikket.

- Det var relativt bra trøkk i boligmarkedet i siste halvår i 2006 og første halvår i 2007, før finanskrisa kom. Nå ser man at det er like full fart i markedet igjen, og at det i tillegg er litt mindre å velge mellom av enheter, sier Pedersen, som også bekrefter at det går hett for seg i budrundene for tiden.

- Hvilke konsekvenser har det for kjøperne?

- Så lenge folk er villig til å betale både takst og over takst, så er markedet der. Men markedet er ikke så stort som det ideelt sett skulle vært for kjøpere som er på boligjakt.

Pendlerleilighet

Heller ikke Tom Espen Stormo, daglig leder i Sne Eiendomsmegling, har hørt om høyere kvadratmeterpriser i nord.

- Nei, det kan jeg ikke huske. Man samtidig må man jo få frem at små og kompakte leiligheter, hvor alle nødvendighene i en bolig er komprimert, blir dyrere per kvadrat, sier Stormo.

Jarle Solbakken, ansvarlig megler for mini-leiligheten, forteller at boligen har vært eid av et eldre ektepar i en årrekke, som har brukt den som pendlerleilighet.

- De bor egentlig sørpå, men har vært mye i Tromsø i forbindelse med jobb. Nå ønsker de å selge den. Selv om den er liten, så er det en fin og koselig leilighet, sier Solbakken, som sier at den typiske kjøpergruppen for denne leiligheten er studenter.

- Man kan jo selvfølgelig diskutere om prisen er riktig, eller om den kunne vært satt lavere. Vi må bare se an hva markedet bestemmer etter visningen. Men selv med denne prisen, vil det være billigere å eie denne enn å leie. I tillegg er det jo en leilighet som er forholdsvis rimelig i drift, blant annet siden det er vannbåren varme i den, sier megler Solbakken.

BANKTOPP ADVARER:- Nå må meglerne roe ned

Ny bolig-trend

Kollega Ruth Norstrøm i Privatmegleren sier at hun verken har hørt om en leilighet med så lavt boareal som 13 kvadratmeter eller en så høy kvadratmeterpris i Tromsø tidligere.

Hun mener likevel at det er av mindre betydning for om boligen er et godt kjøp eller ikke.

- På små leiligheter bør man ikke ta beslutninger basert på kvadratmeterpris. Folk som kjøper denne slipper unna med bokostnader på fire-fem tusen kroner måneden, og enda mindre etter skattefradrag. Man må spørre seg om hva det ville kostet å leie denne sentralt beliggende leiligheten. Svaret er at det trolig ville kostet det dobbelte, sier Norstrøm.

August-boomen

Bare siden mandag er det lagt ut 38 boliger ut i Tromsø, inkludert nybygg. Nå ruster meglerne opp til en hektisk august måned, nå som studentene igjen er i ferd med å innta byen.

- August er en travel tid, og det er i all hovedsak to- og treroms leiligheter som går. Fra og med neste uke, når fellesferien er over, blir det fullt kjør, sier Norstrøm.

Hun forteller at hun har sett et fenomen som er nytt i boligmarkedet i nord, nemlig at folk kjøper større leiligheter enn de trenger, med den hensikt å leie ut til venner.

- Det har vært flere salg den siste tiden, hvor kjøperne sier at de skal leie ut det andre soverommet til en venn for å få ned sine egne bokostnader. Dette har vi ikke sett i noen særlig grad tidligere, sier eiendomsmegleren.

Noel Pedersen i Nord-Norge Eiendomsmeglerforening mener imidlertid at det er håp for de som er på boligjakt utover sensommeren og høsten.

- Det er en god del enheter som er på vei ut i markedet i høst. Hva som skjer nå og fremover er vanskelig å si. Det kommer flere nye bruktenheter i markedet nå og fremover, i tillegg til at det bygges nytt. Det kan godt være at markedet flater litt ut, sier Pedersen.

Ikke Norges-rekord

Dersom leiligheten i nordenden av Storgata blir solgt for prisantydningen, vil den slå det som er den nåværende rekorden i Bergen.

Der ble en leilighet på 23 kvadratmeter i sommer solgt for 2,1 millioner, altså 91 300 kroner per kvadrat.

Men det er enda et lite stykke opp til de høyeste nivåene i hovedstadens penere strøk.

Robin Rodahl i Aktiv Eiendomsmegling i Oslo satte nylig rekord i bydelen Gamle Oslo med en kvadratpris på 80.417 kroner.

- Men det er ikke høyest i Oslo som helhet. Det var blant annet en 39 kvadratmeter stor leilighet på Tjuvholmen som gikk for 116 000 kroner per kvadrat tidligere i år, opplyser Rodahl til Nord24.

Og ser man ut over Norges grenser, selges det boliger til langt høyere summer. I 2011 listet nyhetsbyrået Bloomberg opp de dyreste boligsalgene i Europa.

Da toppet fyrstedømmet Monaco listen over verdens høyeste luksusboligpriser, med en kvadratmeterpris på hele 359.000 kroner.

Les mer fra Nord24 her.

Reklame

Endelig på lager igjen: Ladekabelen som kutter strømmen selv

Kommentarer til denne saken