Gå til sidens hovedinnhold

Raser mot boligskatt

- De som vil tjene på beskatning av boliggevinst er de som selger og flytter i telt, raser Peter Batta.

I onsdagens VG gikk Senterpartiets finanspolitiske talsmann, Per Olaf Lundteigen, langt i å antyde at beskatning av boliggevinst kan være et aktuelt virkemiddel for å få bremse det hete boligmarkedet.

- Det er de som selger bolig som ser verdistigningen i egen lommebok. De har inntekt til å betale skatt med. Har man eid og bebodd boligen i over ett år er gevinsten skattefri. Det er mange som stiller seg spørsmål om dette er rettferdig, sier Lundteigen til avisen.

Også SVs parlamentariske leder, Inge Ryan, mener prisgallopen på boliger har gått for langt.

Håpløst
Administrerende direktør i Huseiernes Landsforbund, Peter Batta, rister på hodet av Lundteigens uttalelser.

Les Peter Battas siste blogg i Nettavisen: Boligprisene vil øke minst 10 prosent i 2007.

- Jeg vet bare ikke hva jeg skal si til dette, dette er i beste fall håpløst, sier Batta til Nettavisen og skisserer et tenkt scenario fra sin egen boligsituasjon:

- Jeg kjøpte en bolig i Ski i 1980 og dersom jeg hadde solgt den i dag med den prisstigningen som har vært, hadde jeg fått cirka fem millioner kroner for den, forteller han og finner frem kalkulatoren.

- Dersom man skulle begynne å beskatte boliggevinstene ville de rappet 1.232.000 kroner av dersom jeg solgte den for fem millioner. Men jeg må jo også ha meg en ny bolig, foreksempel hvis jeg skulle ha byttet jobb. Den eventuelt nye boligen har jo også steget i verdi disse årene og jeg måtte ha lagt ut en liknende sum for den. Det hele blir en parallellforskyvning, sier han videre.

Millioner i lommen
Batta skisserer også opp hvem som kan tjene på dette.

- Nei, det må vel være de som selger bolig og bor i telt på Ekeberg Camping med et par millioner i lommen, forklarer Batta.

Aps finanspolitiske talskvinne, Marianne Aasen Agdestein, vil ikke kommentere Lundteigens utspill.

- Jeg forutsetter at skattenivået skjer innen 2004-rammen, sier hun til Netttavisen.

I Soria Moria-erklæringen fra 2005 lovte de rødgrønne partiene at skattenivået skulle skjerpes, men ikke overstige nivået fra 2004.

Les flere eiendomssaker her.

Reklame

NÅ: Gjør julegavekupp hos to friluftsgiganter